- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vârstnici ţinuţi în condiţii mizere. ANPC a dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei
Serviciile în centre de îngrijire a vârstnicilor din Bucureşti şi 19 judeţe au fost oprite, după ce ANPC a găsit condiţii mizere.
Vârstnici ţinuţi în condiţii mizere. ANPC a dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei
În ultimele săptămâni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o amplă campanie de verificări a modului în care este respectată legislaţia la centrele de îngrijire a vârstnicilor, din întreaga ţară.
Echipele de comisari ANPC au făcut 416 controale, iar pentru neregulile constatate au aplicat următoarele sancţiuni, atât structurilor private, cât şi celor de stat care administrează aceste locaţii:
- 322 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,6 milioane lei
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Se deschid secțiile de votare în toată România
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
- 287 avertismente
- oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de circa 64.000 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor, în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.
Acolo unde a fost cazul, ANPC a informat prefecţii judeţelor, iar în cazul sancţiunile aplicate structurilor de stat, ANPC a adus la cunoştinţa organelor abilitate situaţia pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate, celor responsabili.
Abaterile au constat în:
- supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii (nerespectarea spaţiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege)
- utilizarea unor produse alimentare nesigure (fără elemente de identificare şi caracterizare, produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant)
- lipsa menţiunilor privind ingredientele cu potenţial alergen, în meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate
- folosirea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită
- modificarea stării termice a produselor
- folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor şi preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină şi chedere pline de mucegai
- folosirea unor echipamente de gătire, în blocul alimentar, (hote, aparate de gătit, cuptoare etc.) neigienizate
- utilizarea veselei din plastic sau din ceramică, ciobite, şi a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic, neprofesionale, precum şi a veselei smălţuite cu ciobituri în exces
- folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate, cu rafturi cu rugină, improprii depozitării produselor alimentare
- depozitare necorespunzătoare a produselor (ex: produse alimentare, legume-fructe, depozitate lângă detergenţi şi instrumente de curăţenie)
- folosirea unor spaţii nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă, cu scurgeri de canalizare defecte, cu reparaţii neefectuate, cu calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf
- folosirea unor coşuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare
- lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.)
- utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete
- lipsa unor robineţi la baie sau a altor elemente din baie, existenţa unor uşi deformate
- existenţa igienei precare în băi şi spaţiile de cazare
- lipsa huselor de protecţie pentru perne, saltele sau a protecţiilor pentru prize
- existenţa unor infiltraţii de apă în sala de mese
- folosirea unor cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuţite, prezentând pericol pentru consumatori
- utilizarea unor aparate de măsură şi control, fără a fi verificate metrologic.
Dat fiind că unele dintre locaţiile verificate au înregistrat deficienţe importante la blocul alimentar, până la remedierea acestora, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering.
„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârsta şi felul în care acestea sunt <îngrijite> în căminele destinate vârstnicilor. Este inadmisibil să profiţi de pe seama acestora şi să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorinţa de a realiza un câştig de pe urma lor, fără să te gândeşti că, în locul lor, ar putea fi părinţii sau bunicii tăi”, spune Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO