- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2011, 17:33)
- Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasile Astărăstoae: Medicul din România, un personaj extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor
Medicul din România este un personaj obosit, extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor, decidenţilor şi mass-media, a spus preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, cu ocazia bilanţului celor patru ani de mandat.
Urmărește
803 afișări
Vasile Astărăstoae: Medicul din România, un personaj extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor (Imagine: Mediafax Foto)
Vasile Astărăstoae a precizat că un medic în România are parte de muncă epuizantă, venituri mici, prezumţia de vinovăţie, nerealizare profesională, singurul lucru obţinut în ultimii ani fiind paşaportul de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii.
"Ceea ce au obţinut medicii este acest paşaport de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii, indiferent de culoarea lor politică, în alte ţări în care pot lucra fără să fie ameninţaţi tot timpul cu privire la autonomia lor profesională, indepenenţa în realizarea actului medical. Concluzia este că medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor, decidenţilor, mass-media", arată profesorul Vasile Astărăstoae într-un document în care prezintă bilanţul celor patru ani de mandat la conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
El a adăugat că, în prezent, Colegiul Medicilor din România a devenit o voce care se aude, dar care nu este mereu ascultată, care deranjează, şi atunci se încearcă să i se pună pumnul în gură.
"Noi toţi trebuie să avem ideal, să credem în vise. Pentru a ajunge la acel ideal, trebuie să îţi asumi responsabilităţi, trebuie să accepţi să ţi se arunce lături în cap, trebuie să fii linşat, dar nu trebuie să îţi abandonezi visul. Vă propun ca împreună să construim un vis, să redăm demnitatea, autonomia şi libertatea profesiei medicale", a spus Vasile Astărăstoae.
Potrivit profesorului Astărăstoae, în ultimii patru ani Colegiul Medicilor a avut de dus "bătălii" pentru a apăra imaginea şi drepturile medicilor, a luat poziţie împotriva atacurilor "inacceptabile, inadmisibile, grobiene şi incompetente la care au fost supuşi medicii".
CMR a încercat să introducă şi în România procedura de rezolvare pe cale amiabilă, recomandată de Consiliul Europei, a răspunderii civile în domeniul medical (malpraxisul), proiect aflat în discuţia Guvernului. De asemenea, a fost propus un proiect legislativ de modificare a reglementării profesiei şi de organizare a CMR, a precizat Astărăstoae.
Oficialii CMR au propus soluţii pentru a opri exodul medicilor, dar şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar, au purtat negocieri pentru Contractul Cadru şi au atacat în instanţă anumite hotarâri, a mai spus profesorul Astărăstoae cu ocazia bilanţului organizaţiei profesionale.
De asemenea, CMR a susţinut mişcarea sindicală în domeniul medical, a solicitat salarizare decentă, excluderea medicilor din categoria de bugetari, eliminarea impozitării în plus a orelor de gardă şi a încheiat alianţe cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Colegiul Psihologilor, Ordinul Asistentelor şi Moaşelor, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, Asociaţia Internaţională a Producătorilor de Medicamente, a adăugat Vasile Astărăstoae.
Vasile Astărăstoae este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma e-learning a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, în cazul lui fiind luată măsura interdicţiei de a părăsi ţara.
Rectorul UMF Iaşi este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi directorul Centrului de Comunicare al UMF Adrian Ciureanu, directorul administrativ al aceleiaşi instituţii Daniela Druguş şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti Corvin Pughin, fiind acuzaţi că ar fi fraudat licitaţia pentru platforma e-learning a UMF Iaşi, realizată din fonduri europene.
UMF Iaşi va avea în acest an alegeri pentru noua conducere.
În 14 octombrie, Vasile Astărăstoae anunţa că va candida pentru un nou mandat de rector la UMF Iaşi, dar şi la şefia Colegiului Medicilor din România, urmând să revină şi în politică.
Vasile Astărăstoae a primit atunci de la Primăria Iaşi titlul de cetăţean de onoare al oraşului, distincţia fiind oferită de primarul municipiului Gheorghe Nichita, în cadrul unui eveniment intitulat "Seara Valorilor".
Cu acea ocazie, Astărăstoae a spus că în anul 1984 a refuzat să devină informator al vechii Securităţii, dar că atunci nu i s-a întâmplat nimic.
Vasile Astărăstoae a fost membru UFD, apoi PNL, însă de câţiva ani s-a retras din viaţa politică.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe