Vasile Blaga, audiat la DNA în dosarul corupţiei din vămi

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a fost audiat marţi în calitate de martor în dosarul corupţiei din vămi, el declarând că procurorii i-au mulţumit, la final, pentru promptitudinea cu care a răspuns citaţiei şi că, după o declaraţie de 10-12 minute, s-au declarat "extrem de lămuriţi".

Urmărește
1063 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga, audiat la DNA în dosarul corupţiei din vămi

Vasile Blaga, audiat la DNA în dosarul corupţiei din vămi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Procurorii mi-au mulţumit pentru că am răspuns prompt (citaţiei, n.r.). Audierea a durat 10-12 minute. La final mi-au spus că sunt extrem de lămuriţi", a declarat, marţi după-amiază, fostul ministru de Interne.

Invitat să participe prin telefon la o emisiune de televiziune, Blaga a spus că nu-i acuză pe cei care vorbeau despre el într-o conversaţie interceptată de anchetatori în acest dosar.

"Nu-i acuz, nu ştiu ce fapte le sunt imputate şi nu este treaba mea să fac asta. Eu am fost chemat să dau nişte lămuriri şi am înţeles că procurorii sunt extrem de lămuriţi", a declarat Vasile Blaga.

Fostul ministru a fost audiat ca martor într-un dosar privind corupţia din vămile din vestul ţării, după ce numele său a apărut într-o convorbire între doi dintre cei implicaţi în acest dosar. Transcrierea convorbirii a fost publicată săptămâna trecută de presa locală din Timiş.

Senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian susţinea, în februarie, că "în spatele anchetelor, reţinerilor şi arestărilor de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret, judeţul Suceava, şi Halmeu, judeţul Satu Mare, se ascunde o reglare de conturi între grupările adverse din PDL".

"În calitate de senator al României şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, semnalez opiniei publice că în spatele anchetelor, reţinerilor şi arestărilor de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret (judeţul Suceava) şi Halmeu (judeţul Satu Mare), ambele situate la frontiera cu Ucraina, binevenite în principiu, dar tardive prin prisma realizării obiectivului intrării României în Spaţiul Schengen, se ascunde o reglare de conturi între grupările adverse din PDL, controlate pe de o parte de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL, şi pe de altă parte de actualul ministru de Interne, Constantin Traian Igaş, împreună cu tutorele şi naşul său politic Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, şi vicepreşedinte naţional al PDL, şi cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Simplificând şi localizând, putem spune că asistăm la o răfuială între găştile PDL din Oradea şi Arad", spunea atunci, într-un comunicat de presă, liderul PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian.

Marian spunea că vămile româneşti de la frontiera cu Ucraina s-au aflat sub controlul oamenilor fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care i-a promovat în funcţie atât pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, cât şi pe şeful Autorităţii Naţionale Vamale din România, Dan Mărginean, iar vămile româneşti din vestul ţării, respectiv de la frontiera cu Serbia, "sunt controlate de grupul arădean Falcă - Igaş - Blejnar", care i-au promovat în funcţii pe şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, şi pe şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, Ion Handra.

Marian mai afirma atunci că, potrivit "unor informaţii scăpate pe surse din DNA, urmează să aibă loc anchete şi arestări şi la vămile din vestul ţării, respectiv din judeţele Arad şi Timiş".

Ulterior, în vămile din vestul ţări au avut loc percheziţii, fiind arestaţi mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici