Vasile Blaga, copreşedintele PNL, pus sub control judiciar într-un dosar privind finanţarea PD-L. UPDATE: Gheorghe Ştefan, urmărit penal în acelaşi dosar/ Elena Udrea, chemată la audieri - VIDEO

Vasile Blaga, copreşedintele PNL, audiat miercuri, la sediul DNA Ploieşti, într-un dosar de corupţie, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX. UPDATE: Acesta a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

Urmărește
5821 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga, copreşedintele PNL, pus sub control judiciar într-un dosar privind finanţarea PD-L. UPDATE: Gheorghe Ştefan, urmărit penal în acelaşi dosar/ Elena Udrea, chemată la audieri - VIDEO

Vasile Blaga, copreşedintele PNL, pus sub control judiciar, după ce a fost audiat la DNA Ploieşti. UPDATE: Gheorghe Ştefan, urmărit penal în acelaşi dosar - VIDEO

UPDATE 15:30 Udrea după audieri: Soluţia e să reglăm la nivel legislativ finanţarea campaniilor

Elena Udrea a declarat, după ce a fost audiată la DNA Ploieşti, că finanţarea campaniilor electorale trebuie "reglată" la nivel legislativ, soluţia nefiind cercetarea, şi că "plăţile neînregistrate" au existat din cauza sumelor limitate pe care le puteau cheltui partidele.

"Cred că soluţia nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanţat o campanie, ci să o reglăm la nivelul legislativ ca lucrurile să nu se mai întâmple. Finanţările partidelor au devenit ilegale în parte pentru că în campanie aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltui şi atunci, pentru a nu depăşi acea sumă, fiecare partid făcea şi plăţi neîngregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea partidelor", a declarat Elena Udrea.

Acesta a adăugat că la DNA a spus "tot ce ştie". "Ştiu că numirile se făceau cum se fac la toate partidele, pe recomandare politică", a spus Udrea, adăugând că, teoretic, oricine în campanie electorală care încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă.

Elena Udrea a fost audiată, miercuri, la DNA Ploieşti, ca martor în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă Vasile Blaga, acuzat că ar fi primit, în trei rânduri, prin interpus, 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

UPDATE 13: 21 La intrarea în sediul DNA Ploieşti, Udrea a fost întrebată ce ştie despre dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă. "Vă daţi seama că dacă aş ştii ceva nu v-aş spune Dvs", a răspuns Udrea.

Totodată, întrebată dacă este surprinsă de inculparea lui Vasile Blaga, Elena Udrea a răspuns: "Da, e destul de neaşteptată".

"Având în vedere că sunt întrebată de vreo doi ani de zile despre campaniile electorale, mă gândesc că pot fi întrebaţi şi cei care au condus campanii electorale", a adăugat aceasta.

UPDATE 13:00 Vasile Blaga, anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

”În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a anunţat Vasile Blaga, printr-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Vasile Blaga a ieşit din sediul DNA Ploieşti după circa două ore de audieri şi a declarat că a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Întrebat dacă îşi va da demisia, copreşedintele PNL a răspuns: "Vă rog să reţineţi că sunt garantul respectării statutului şi a tuturor deciziilor partidului. Voi acţiona în consecinţă, nu vă faceţi probleme".

Totodată, întrebat cum a răspuns acuzaţiilor legate de presupusul trafic de influenţă, Vasile Blaga a răspuns că poate să îşi dovedească nevinovăţia.

Dosar penal pentru finanţarea PD-L în perioada 2009-2012

DNA a început urmărirea penală a lui Vasile Blaga pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

De altfel, în acest dosar sunt urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă.

Potrivit DNA, Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă pentru cumpărare de influenţă.

DNA susţine că în anul 2009 în formaţiunea politică aflată la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să <cotizeze> pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte", arăta DNA.

Procurorii au susţinut că Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat atunci la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa politică şi a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană, agreată atât de Gheorghe Ştefan, cât şi de Blaga, şi care a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

"Totodată, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", arăta DNA.

"Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", a scris DNA.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici