- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2015, 16:18)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasile Ciurchea (CNAS): Spitalele să schimbe practica, să nu mai trimită pacienţii să cumpere seringi şi vată
Spitalele trebuie să schimbe practica şi să nu mai trimită pacienţii să cumpere mănuşi, seringi şi vată, pentru că apoi sunt obligate să dea banii înapoi, iar aşa nu fac nicio economie, a declarat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Urmărește
578 afișări
Vasile Ciurchea (CNAS): Spitalele să schimbe practica, să nu mai trimită pacienţii să cumpere seringi şi vată (Imagine: Mediafax Foto / Dragos Savu)
"De ce în spitale găseşti cele mai scumpe produse. În general, pacienţii nu sunt trimişi să cumpete antibiotic de ultimă generaţie, ci vată, mănuşi, seringi. Ba mai mult, există manageri de spitale care pun în faţă pacientului lista cu ceea ce trebuie să aducă şi apoi îl internează. Nu este normal, mai ales că, după ce s-a externat, pacientul vine şi cere banii înapoi. Trebuie să-i dea spitalul, deci nu ai realizat nimic. Mai bine negociezi un preţ, îl iei mai ieftin decât l-a luat pacientul şi este în beneficiul spitalului. La fel şi la unele programe naţionale în ortopedie. Noi dăm o sumă de bani, în care intră şi proteza, şi intervenţia. I se spune pacientului: «Proteza pe care ţi-o dă Casa este proastă». Nu este nici proastă şi nici bună. Sigur, pentru proteza de şold, nu este soluţie, dar de ce nu negociezi, tu ca spital, cu firma protezele, apoi le afişezi în regim de consignaţie. Pacientul alege proteza pe care şi-o permite şi o plăteşte la casieria spitalului. Apoi spitalul rambursează banii. Cred că este o schimbare de practică şi, chiar dacă vor fi multe reacţii, va trebui să o aplicăm", a spus Vasile Ciurchea, la un eveniment din cadrul Consiliului Naţional al PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Preşedintele CNAS a arătat că banii din sănătate au tot crescut, dar că nu se poate spune nici că sunt puţini şi nici că sunt destui.
"Trebuie să folosim banii cu eficienţă şi să îi dăm când pacienţii au nevoie. Este foarte adevărat că, în afară, există liste de aşteptare, iar la noi nu prea există liste de aşteptare. Este greu să-i spui pacientului: «Mai stai, că îţi fac RMN peste trei luni». Dar şi să fac RMN dacă nu este neapărată nevoie, nu este bine. Poate trebuie să punem noi, corpul medical, diagnosticul, şi nu prin cea mai complicată investigaţie. Aceasta să fie recomandată doar atunci când trebuie. Reducând cheltuielile, acei bani vor rămâne la spital pentru alte medicamente", a mai spus preşedintele CNAS.
Vasile Ciurchea a adăugat că niciunde în lume nu există atâţia bani câţi poate cheltui sistemul de sănătate.
"Dacă ne gândim că cinci miliarde de euro sunt cheltuiţi între 1 ianuarie şi 31 decembrie, zicem că nu este o sumă deloc mică. Dar banii nu ajung. Cu aceşti bani, cu puţină grijă şi puţină înţelegere, putem da pacientului îngrijiri mai bune. Vor veni şi programe de sănătate noi. Dacă reuşim să introducem un program pentru boli complicate şi pacientul să nu mai scoată bani din buzunar, cred că este o realizare", a mai spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a mai spus că banii în plus din sistem rămân la cel care i-a adus.
"Odată cu legea veniturilor medicilor, o pare din banii care vin prin consultaţiile private în spitalul public rămân la spital, iar o parte merg la echipă. Orice ban care vine în plus, rămâne în spital. Dar sunt spitale care continuu fac datorii şi spitale care nu fac. Cel care nu face datorii se gândeşte dacă este mai fraier, pentru că amândurora Casa le dă aceeaşi bani. Deci, va trebui să luăm fiecare caz în parte şi să găsim soluţii'', a precizat Ciurchea.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe