- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.10.2012, 19:21)
- Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasile Ioniţă: Scurgerile de informaţii şi lipsa de protecţie a procurorilor - riscuri ale DNA
Vasile Ioniţă, candidat la funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susţine că a identificat ca vulnerabilităţi operativitatea scăzută, creşterea numărului de inculpaţi achitaţi, neimplicarea ofiţerilor judiciarişti, iar la riscuri se înscriu scurgerile de informaţii operative.
Urmărește
787 afișări
Vasile Ioniţă: Scurgerile de informaţii şi lipsa de protecţie a procurorilor - riscuri ale DNA (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta poliţişti şi procurori din diverse domenii de activitate, alături de scurgeri de informaţii judiciare şi operative, creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate şi a corupţiei, interesul structurilor politice locale de a influenţa activitatea parchetelor, lipsa de protecţie fizică a procurorilor constituie riscuri ale DNA, notate de procurorul Ioniţă Vasile în proiectul său de management.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Procurorul Vasile Ioniţă (născut la 31 octombrie 1963) afirmă că realizarea unui sistem judiciar independent, imparţial, credibil şi eficient, reprezintă o condiţie necesară pentru supremaţia legii şi a principiilor statului de drept.
"Măsurile de consolidare a independenţei sistemului judiciar trebuie să ducă nu numai la afirmarea separaţiei puterilor în stat, dar şi la aplicarea acestuia. Aceste premise care au stat la baza adoptării Strategiei de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005 – 2007 implică o reconsiderare importantă a locului şi rolului magistratului procuror în desfăşurarea activităţii judiciare şi, respectiv, a combaterii fenomenului de corupţie", arată Ioniţă în documentul citat.
În opinia acestuia, corupţia constituie un fenomen dezavuat de orice societate, care în contextul evoluării conceptelor de stat de drept, democraţie şi respectarea drepturilor omului, a început să fie privit ca afectând principiile fundamentale ale societăţii, prin caracterul său permanent, extinderea accentuată şi diversificarea formelor sub care se manifestă în cotidian.
În planul său, Ioniţă arată că, managerial, procurorul trebuie să fie abordat după două repere: în raporturile operaţionale procurorul este un manager pe caz; în raporturile de muncă este un angajat cu drepturi speciale, alături de personalul auxiliar şi contractual precum şi de funcţionarii publici din subordine.
"Procurorul este agentul societăţii, nu al Guvernului; el promovează acţiunile penale şi civile în numele societăţii; el dă seamă de îndeplinirea deontologică a sarcinilor, puterii judecătoreşti şi numai limitat guvernului, prin ministrul justiţiei. În calitate de manager de caz procurorul trebuie să fie un întreprinzător: conduce activitatea operativă de urmărire şi cercetare penală", continuă Ioniţă.
Potrivit lui Vasile Ioniţă - procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA -, procurorul îşi derulează activitatea sub principiul legalităţii, dar înfăptuieşte şi o bogată activitate operaţională: selectează oportunităţile de intervenţie din mai multe variante legitime.
"Procurorul este independent: nimeni nu-i poate impune o soluţie sau o judecată de valoare; însă, ca manager de caz, pentru a lua o decizie trebuie să aibă o poziţie activă: să realizeze toate acţiunile şi să găsească toate oportunităţile pentru a afla adevărul; activităţile pregătitoare luării unei decizii sunt supuse controlului de management realizat de procurorul superior ierarhic. Controlul de management operaţional se realizează prin acte de dispoziţie cu natură jurisdicţională urmând proceduri judiciare", arată sursa citată.
În proiectul de management, publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, Ioniţă consemnează faptul că, în 31 decembrie 2011, schema de personal a Direcţiei Naţionale Anticorupţie era ocupată în proporţie de 90,12 la sută, respectiv din cele 567 de posturi erau ocupate un număr de 511. "În concluzie, resursele umane ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie creează premisele desfăşurării în bune condiţii a activităţii instituţiei", spune Vasile Ioniţă.
În opinia anchetatorului, capacitatea de coordonare a procurorului şef direcţie implică: imparţialitatea faţă de întreg personalul din subordine; capacitatea de a sesiza şi soluţiona deficienţele ivite (acte de indisciplină, potenţiale conflicte etc.); gestionarea informaţiilor; asigurarea unei bune colaborări cu alte unităţi de parchet, instanţe, alte instituţii ale statului şi mass-media.
"Operativitatea scăzută înregistrată în condiţiile în care volumul de activitate a crescut de la un an la altul; trendul crescător înregistrat la majoritatea subsistemelor în ceea ce priveşte cauzele în care s-a dispus începerea urmăririi penale; creşterea numărului de inculpaţi achitaţi prin hotărâri definitive de către instanţele de judecată, în dosarele cu inculpaţi ce deţin funcţii înalte în stat; deficienţe în planificarea activităţii în cauzele penale mai complexe; neimplicarea ofiţerilor de poliţie judiciară în toate cauzele penale aflate în lucru la procurori; atitudinea de reţinere a procurorilor în legătură cu participarea la procedurile de accedere la funcţiile de conducere", sunt consemneate la puncte slabe ale DNA, de către Ioniţă.
Fost jurisconsult la fostul combinat chimic din Giurgiu, Ioniţă a intrat în magistratură în iunie 1997, începând ca procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu, iar în 2000 a fost promovat la Parchetul Tribunalului giurgiuvean. Între iulie 2002-noiembrie 2003, Ioniţă a fost şeful Parchetului Judecătoriei Giurgiu, după care a fost numit procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit DNA.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz