Vasile Paraschiv obţine în instanţă despăgubiri de 300.000 de euro

Disidentul Vasile Paraschiv a câştigat, miercuri, procesul deschis statului român pentru torturile la care a fost suspus în perioada comunismului, Tribunalul Bucureşti acordându-i despăguburi de 300.000 de euro.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Vasile Paraschiv obţine în instanţă despăgubiri de 300.000 de euro

Vasile Paraschiv obţine în instanţă despăgubiri de 300.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Avocata Liliana Poenaru din cadrul Baroului Bucureşti a precizat, pentru MEDIAFAX, că în anul 2007, în numele lui Vasile Paraschiv a deschis o acţiune în instanţă, iar, miercuri, aceasta a fost admisă.

Paraschiv a solicitat instanţei despăgubiri în valoare de un milion de euro.

Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Muncitorul Vasile Paraschiv a fost în tinereţe membru al PCR iar în octombrie 1968 a ieşit din partid, într-o perioadă în care popularitatea lui Nicolae Ceauşescu crescuse ca urmare a discursului legat de invadarea Cehoslovaciei de Uniunea Sovietică. Paraschiv a susţinut că a încercat, în acei ani, să organizeze un sindicat muncitoresc liber, similar celor din occident, fapt pentru care a fost "răpit" de Securitate, dus într-o pădure, torturat şi apoi închis într-un spital psihiatric, unde susţine că a cunoscut "iadul pe pământ".

Anul acesta, în februarie, Paraschiv şi-a lansat volumul "Aşa nu se mai poate, tovarăşe Nicolae Ceauşescu", în care a scris despre suferinţele îndurate în perioada comunistă.

La lansarea cărţii, Paraschiv spunea că nu a renunţat la demersul său, începând să trimită scrisori către Nicolae Ceauşescu şi către conducerea unor instituţii precum Miliţia, în care cerea respectarea drepturilor omului în România.

El a mai spus că a fost arestat, în 1977, în casa scriitorului Paul Goma şi internat din nou, iar apoi a cerut eliberarea unui paşaport, pe care l-a primit, şi cu care a plecat în Franţa. Acolo a cerut reexaminarea sa de către specialişti francezi pentru a se demonstra că certificatul medical eliberat în România, potrivit căruia suferea de boli psihice, conţinea o minciună de care se foloseau autorităţile comuniste pentru a-l interna abuziv în spital.

În urmă cu o lună, dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) anunţat că va contesta soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale (NUP), care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, reclamaţi de Vasile Paraschiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici