- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vasilescu: Botiş a greşit geometric la sistemul piramidal, trebuie chemat de Academie, nu de Parlament
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a spus, joi, la o dezbatere despre Codul muncii, că ministrul Ioan Botiş a greşit doar din punct de vedere geometric, nu şi economic, atunci când a vorbit de sistemul piramidal de pensii şi ar trebui să fie chemat de Academie, nu de Parlament.
Vasilescu: Botiş (Foto) a greşit geometric la sistemul piramidal, trebuie chemat de Academie, nu de Parlament (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Adrian Vasilescu a spus că ministrul Muncii s-a exprimat corect din punct de vedere economic, greşeala fiind una geometrică.
"De fapt, nu era vorba de o piramidă, ci de o faţă a piramidei, care este un triunghi. Şi, de fapt, nu era întreg triunghiul, era doar un trapez şi trapezul era inversat pentru că 4,1 milioane de salariaţi trebuie să plătească şase milioane de pensii", a declarat Adrian Vasilescu, la o dezbatere privind modificările Codului Muncii, organizată de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat şi premierul Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Biden anulează vizita în Roma pentru a gestiona criza incendiilor din Los Angeles
Consilierul guvernatorului BNR a precizat că România are într-adevăr o mare problemă din acest punct de vedere, pentru că niciodată nu a mai existat un astfel de sistem.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, în 3 martie, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.
El a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.
"Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...) Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a spus atunci ministrul Muncii.
O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în Statele Unite ale Americii, în timp ce în alte ţări nu se face nicio deosebire între această schemă şi alte scheme piramidale. Pe acelaşi sistem funcţionează şi sistemele piramidale de vânzări tip MLM, unde, într-o anumită proporţie, naivitatea celor inscrişi este benefică celor ce iniţiază acest tip de sistem.
Ioan Botiş a precizat că mare provocare este crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil şi va intra în colaps.
Deputaţii din Comisia de muncă au decis să-l invite pe ministrul de resort, Ioan Botiş, la o şedinţă pentru a da lămuriri în legătură cu afirmaţia potrivit căreia sistemul public de pensii este piramidal, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Cristina Pocora.
"Am decis să-l invităm pe ministrul Ioan Botiş la Comisie pentru că domnia sa a făcut o afirmaţie zilele trecute, în care a zis că sistemul public de pensii este piramidal. Am vrea să ştim ce a avut în minte domnul ministru când a făcut o asemenea afiramţie, care este situaţia reală a sistemului public de pensii", a precizat Cristina Pocora, membru al Comisiei.
Deputaţii din Comisia de muncă mai vor ca Botiş, împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, să le prezinte punctul de vedere faţă de un proiect de lege referitor la pilonul doi de pensii, private obligatorii, care trebuia să fie examinat de plenul Camerei, dar a fost retrimis la Comisie la cererea PDL.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO