Potrivit cadrelor medicale de la spitalul bârlădean, copilul are un deficit ponderal marcant pentru vârsta pe care o are, pe fondul subalimentaţiei şi al problemelor de îngrijire la domiciliu.
"Fetiţa a fost în pericol de nenumărate ori, însă, cu tratamentele pe care le-am aplicat în secţia de pediatrie, am reuşit să o salvăm de fiecare dată. Noi am propus familiei o internare într-o secţie de recuperare nutriţională, însă propunerea a fost refuzată de mama copilului. Ultima dată, fetiţa a fost internată cu o rinofaringită şi conjunctivită, dar are şi un deficit ponderal semnificativ şi o anemie prin lipsă de fier. Se va putea recupera în câteva luni doar cu o îngrijire atentă şi responsabilă”, a declarat Florin Popa, şeful Secţiei de pediatrie a Spitalului de Copii Bârlad.
În urma anchetei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui s-a constatat că fetiţa provine dintr-o familie dezorganizată, a cărui mamă are doar 17 ani şi mai are încă un băieţel în vârstă de o săptămână, pe care l-a abandonat în spital.
"Mama copilului este cu retard mintal şi epilepsie şi de aceea nu are capacitatea de a se ocupa de un copil. S-a încercat plasarea în familia lărgită, dar rudele femeii nu prezintă garanţii morale, mulţi fiind cu antecedente penale şi probleme de comunicare. Am încercat de două ori să luăm fetiţa, pe baza unei ordonanţe preşedinţiale dată de Tribunalul Vaslui, pentru a fi dată în plasament la un asistent maternal, însă mama micuţei a refuzat”, a precizat Ionel Brătianu, şeful Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Exploatat, Abandonat şi Neglijat Bârlad.
Reprezentanţii DGASPC Vaslui au reuşit, totuşi, în cursul zilei de luni, să dea copilul în asistenţă maternală. Pentru o anumită perioadă de timp, bebeluşul va mai rămâne sub tratament medical la spitalul de specialitate din Bârlad.