Vass:Absorbţia fondurilor europene ar putea ajunge la sută la sută după reorganizarea administrativă
Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul Vass, susţine că rata de absorbţie a fondurilor europene ar putea ajunge la sută la sută după reorganizarea administrativă, aşa încât ţara să fie capabilă să renegocieze noi alocări de la regiuni şi ţări din UE ce vor performa mai slab.
Consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, pentru atragerea fondurilor europene, România trebuie să finalizeze reorganizarea administrativ - teritorială până în anul 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Proiectele de dezvoltare regională închegate se dovedesc de succes nu în România, ci în întreaga Europă, pentru că ele comportă un interes regional costisitor ca ansamblu, dar mult mai eficient în servirea intereselor cetăţenilor din acea regiune. Pentru următorul ciclu financiar european, 2014-2020, ţinta ratei de absorbţie a fondurilor europene trebuie să fie la sută la sută. Acest lucru este foarte posibil. Dacă alţi europeni au putut, pot şi românii. Pentru acest lucru este nevoie de finalizarea reorganizării administrativ-teritoriale până în 2012, pentru că altfel nu mai avem când. Banii putem să-i cheltuim rapid şi să renegociem noi alocări financiare de la regiuni şi ţări care vor performa mai slab ca România", a spus Vass.
Ea a menţionat că România trebuie să aibă forţa de a pune pe masa Comisiei Europene "proiecte de dezvoltare regională, pentru că în 2013 se bat pilonii următorului ciclu financiar european".
"Obiectivul nostru este să beneficiem din 2014 de sume cel puţin la fel de mari ca în actualul ciclu financiar, de peste 33 de miliarde de euro. Nu avem cărţi de negociere de forţă, dacă nu probăm că avem acest interes şi capacitatea reală de a restructura administrativ-teritorial România, pentru a vorbi serios de absorbţie de sută la sută a fondurilor europene în următorul ciclu financiar", a precizat Andreea Paul Vass.
Andreea Paul Vass îşi va lansa, joi seară, la Cluj-Napoca, volumul "Forţa politică a femeilor".
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
Şeful statului a menţionat că organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România".
El a apreciat că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare.
Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni, arătând că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO