Vass: Propunerea cu opt regiuni este serioasă, abia aştept să văd una şi mai bună

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul Vass, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că propunerea de reorganizare a ţării în opt regiuni este serioasă şi "cea mai bună" de până acum şi că "abia aşteaptă" să vadă "una şi mai bună", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Vass a spus că în subiectul reorganizării administrativ-teritoriale "logica urmează o abordare istorico-tradiţională şi o abordare economică", una care să vizeze eficienţa.

Chestionată cu privire la propunerea de reorganizare administrativ-teritorială în opt regiuni, Vass a apreciat că aceasta este serioasă, dar a spus că "abia aşteaptă" să vadă "una şi mai bună".

"Nu este decizia Guvernului, ci o propunere lansată de preşedinte. Se va discuta în coaliţie care e varianta optimă de reconfigurare administrativ-teritorială. Domnul Oltean vorbeşte în numele PDL. Guvernul stă pe o coaliţie, va lua o decizie în urma unor negocieri în cadrul coaliţiei. Propunerea cu opt regiuni e una serioasă, abia aştept să văd una şi mai bună. Până acum, e cea mai bună", a apreciat Vass, precizând că mai cunoaşte şi varianta cu 16 regiuni, a UDMR.

Întrebată dacă noua împărţire va presupune şi înfiinţarea de parlamente regionale, Vass a răspuns: "Cred că împingeţi mult dincolo de limita posibilului".

Vass şi-a exprimat convingerea că decizia finală, care va fi luată în coaliţie, "va fi cea mai bună propunere pentru România, nu pentru interese particulare locale ale unei singure regiuni sau ale unor lideri locali".

Ea a apreciat că un referendum pe acest subiect "ar fi costisitor în termeni financiari şi de timp".

"Dacă cineva are ceva de spus, acum să vină cu acele propuneri, mentalul politic e deschis acum la orice propunere deşteaptă. E un test foarte dur pe care îl dă clasa politică în prezent - cât e de pregătită pentru a continua reformele. Toţi admit că e nevoie de reorganizare, dar niciunul nu se înghesuie s-o facă. Dacă cineva şi-a asumat această responsabilitate uriaşă, haideţi să nu-i dăm la gioale, nici să nu-l sprijinim obsesiv, ci să intrăm într-un dialog", a spus Vass.

Întrebată despre propunerea UDMR referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială, care prevede 16 regiuni, între care una formată din Mureş, Covasna şi Harghita, Vass a spus că reprezentanţii UDMR "nu sunt singurii care decid".

"Nu sunt singurii care decid, ei sunt parte din coaliţia de guvernare. Se vor aşeza la negocieri, am convingerea că sunt suficient de luminaţi la cap ca să ia decizia cea mai potrivită pentru România. Logic, s-ar impune un număr de regiuni mai mic, o cifră rezonabilă", a spus Vass, fără a preciza care ar fi aceasta, dar a comentat că o reducere de la cele 41 de judeţe actuale la 25, spre exemplu, "nu e mare modificare".

Întrebată dacă regiunea Mureş-Harghita-Covasna ar fi sustenabilă economic, ea a spus că "teoretic" răspunsul ar fi afirmativ.

"Teoretic, răspunsul la întrebare este da. Dacă au putut să reziste separate, economic, cu nivel de dezvoltare economic inferior faţă de judeţele vecine, unii ar spune da. Practic, integrarea unor regiuni mai slab dezvoltate într-o regiune mai mare, în care domină o dezvoltare economică superioară, va exporta bunele practici şi bunăstarea", a spus Vass.

Ea a dat ca exemplu accesul României în Uniunea Europeană, arătând că România, cu un PIB mai mic decât media europeană, şi-a dorit să intre în această structură pentru că "avea ce învăţa", iar relaţiile comerciale urmau să fie net superioare.

"Dacă optăm să amânăm după 2014, am pierdut trenul ciclulului economic al UE", a spus Vass, adăugând că din 2014, la nivel european, se va intra pe o altă schemă financiară, pentru următorii şapte ani, iar România va trebui să fie pregătită.

Ea a precizat că, pentru a-i convinge pe reprezentanţii europeni, în perspectiva schemei de finanţare 2014-2020, reprezentanţii României vor trebui să se conformeze recomandărilor europene în ce priveşte regiunile, aşa-numita clasificare după criteriul NUTS2.

"Vom fi obligaţi să ne conformăm la NUTS2, sunt recomandări europene, ar fi sănătos să ne conformăm la ele, deşi acesta rămâne atributul exclusiv al statului membru. Dacă vrem să avem forţă de negociere şi să-i convingem pe europeni pentru schema de finanţare 2014-2020, trebuie să avem această carte de forţă de negociere", a spus Vass.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Ioan Oltean a anunţat, vineri, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici