- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.01.2011, 20:01)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare, de 1.087 lei
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare a fost, în ultimii cinci ani, de 1.087 de lei, dar sunt diferenţe semnificative între veniturile lor în funcţie de domeniu, cele mai mici retribuţii fiind ale absolvenţilor de Educaţie fizică şi sport şi, respectiv, ştiinţe ale naturii.
Urmărește
564 afișări
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare, de 1.087 lei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Informaţia este inclusă în studiul "Absolvenţii recenţi de învăţământ superior şi integrarea lor pe piaţa muncii", realizat de Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (UNCNCFPA), realizat în cadrul proiectului european "Dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor din învăţământul superior din România - DOCIS".
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 lei. Conform celor afirmate de către recrutori, imediat după absolvire, tinerii vin cu aşteptări mult peste ce poate oferi piaţa muncii în ceea ce priveşte salariul, însă îşi ajustează ulterior aşteptările în funcţie de ofertă. Astfel, proaspeţii absolvenţi ar dori la angajare un salariu de cel puţin 1.500 lei, sumă destul de mare în comparaţie cu ceea ce se oferă în realitate, arată studiul lansat marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Vechimea în muncă are un rol covârşitor în creşterea salariului, salariul fiind mai mare pe măsură ce vechimea creşte.
Pe de altă parte, sunt diferenţe statistic semnificative între veniturile absolvenţilor în funcţie de domeniul absolvit.
Astfel, în domeniul Arhitectura şi urbanism absolvenţii au cele mai mari venituri - în medie 1.877 lei lunar - şi sunt cel mai bine angajaţi în specializare (71%).
În domeniul Ştiinţe exacte, unde 58% dintre abolvenţi lucrează în specializarea dobândită, venitul mediu lunar este 1.134 lei, în Ştiinţe ale naturii, unde lucrează 51% dintre absolvenţi, venitul mediu lunar este 928 lei, în Ştiinţe umaniste, cu 45% angajaţi în specializarea absolvită, venitul mediu lunar este 1.098 lei. Absolvenţii facultăţii de Drept (57% angajaţi conform specializării) câştigă 1.188 de lei, cei de la Ştiinţe sociale şi politice (51% angajaţi conform specializării) obţin un venit mediu lunar de 985 lei, iar cei de la Ştiinţe economice (54% angajaţi), 1.043 lei. Absolvenţii specializării Arte (68% angajaţi în specializare) au un venit mediu lunar de 1.142 lei, cei de la Ştiinţe inginereşti (56%) - 1.220 lei lunar, cei din Sănătate (89%) cu venit mediu lunar de 1.270 lei.
Absolvenţii facultăţilor de Educaţie fizică şi sport au veniturile cele mai scăzute (826 lei lunar).
În ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă şi intenţiile de viitor, aproape jumătate dintre absolvenţii care au un loc de muncă afirmă că acesta este nesigur sau foarte nesigur, în timp ce 44% intenţionează să îşi schimbe locul de muncă în următorul an.
Locurile de muncă cele mai nesigure sunt întâlnite în rândul absolvenţilor de ştiinţe exacte şi umaniste. Jumătate dintre aceştia îşi manifestă dorinţa de a-şi schimba locul de muncă în următorul an, fiind printre cei mai mobili dintre grupul ţintă.
Conform recrutorilor, principalul motiv pentru care absolvenţii îşi schimbă locul de muncă în primii cinci ani după absolvire este găsirea altuia mai bine plătit. Astfel, aproape 90% dintre recrutori afirmă că principalul motiv de schimbare a jobului în primii cinci ani este legat de salariu, pe locul secund fiind dorinţa de a lucra într-un domeniu anume.
Conform propriilor declaraţii, 30% dintre proaspeţii absolvenţi au schimbat cam un loc de muncă pe an, 7% schimbă două, iar 20 % schimbă un loc de muncă la doi ani. Declaraţiile recrutorilor susţin ideea unei mobilităţi crescute, pe piaţa muncii, în primii ani de după absolvire. 40% dintre recrutori declară că un absolvent schimbă în medie trei locuri de muncă în primii cinci ani, iar 21% declară că absolvenţii schimbă cinci astfel de locuri de muncă în primii ani de activitate, conform studiului.
Imaginea de ansamblu este cea a unei dinamici destul de crescute a locurilor de muncă în primii ani după absolvire.
Sondajele indică faptul că a lucra în specializarea absolvită are efect pozitiv asupra satisfacţiei la locul de muncă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe