Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că PSD nu va vota starea de alertă, dacă aceasta va avea forma de acum o lună. În schimb, liderul PSD afirmă că se va găsi o soluţie pentru a nu exista un vid legislativ.
În urma discuţiilor cu Raed Arafat, la care au participat şi liderii USR şi Pro România, dar şi liderul de grup al UDMR, Marcel Ciolacu a spus, miercuri, la Digi24, că s-a ajuns la concluzia că spitalele trebuie deschise bolnavilor cronici.
„Am picat de acord că spitalele trebuie deschise bolnavilor cronici, limitarea spitalelor suport COVID în perioada următoare, deoarece avem exemple de spitale suport COVID care nu au niciun pacient, iar localităţile respective nu mai beneficiază de asistenţă medicală. Trebuie să meargă zeci de km către cel mai apropiat spital”, a spus Ciolacu.
El a dat ca exemple, în acest sens, spitalele din Râmnicu Sărat, Mioveni sau Caracal.
„Nu considerăm că este nevoie de stare de alertă pe întreg teritoriul României. Ţinând cont de aceste excepţii, de purtarea măştilor în locuri închise, distanţarea de 1,5 metri, lucruri care mi se par corecte şi pe care le susţinem şi noi”, a spus Ciolacu.
Liderul PSD a spus că politicienii care au participat la întâlnire au transmis că în forma de acum o lună PSD nu va vota starea de alertă.
„Dacă starea de alertă va fi aceeaşi formă ca acum o lună, sub nicio formă PSD nu o să o voteze. (…) Putem veni cu alte soluţii, putem veni cu o lege. (…) Nu vom lăsa un vid legislativ. Eu nu sunt Ludovic Orban. Vom găsi o soluţie să existe un cadru legislativ care să acopere acest lucru.
Nici eu nici colegii mei nu o să punem în pericol vieţile oamenilor, dar sub nicio formă nu o să mai votăm anumite aberaţii pe care Guvernul vrea să le trimită la Parlament sub această mască şi această ameninţare că dacă nu votaţi şi se întâmplă ceva rău, voi sunteţi de vină, Parlamentul. Nu merge”, a spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a mai spus că speră că va putea discuta cu premierul Ludovic Orban despre acest lucru, că secretarul de stta Raed Arafat i-a adus la cunoştinţă elemente de care trebuie să ţină cont, dar acest lucru nu înseamnă că va vota starea de alertă în forma iniţială: „Juriştii noştri deja lucrează la acest lucru. Cu certitudine nu vom lăsa un vid legislativ şi un haos în România”, a mai spus liderul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 9 iunie, că se impune prelungirea stării de alertă. La doar câteva minute după anunţul preşedintelui, PSD anunţa că nu va vota prelungirea.
Raed Arafat şi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au discutat despre posiblitatea prelungirii stării de alertă, dar şi alte soluţii în cazul în care Parlamentul va bloca iniţiativa.