- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.02.2011, 19:24)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Verdict final în cazul elicopterului israelian prăbuşit la Fundata: Condiţii meteo nefavorabile
Cercetările efectuate au relevat faptul că la originea catastrofei aeriene în care a fost implicat elicopterul militar de tipul SIKORSKI CH-53D, s-a aflat un factor obiectiv concretizat în condiţiile meteo nefavorabile întâlnite pe timp de zbor, a căror evoluţie concretă nu a putut fi prevăzută (caz fortuit).
Urmărește
135 afișări
Verdict final în cazul elicopterului israelian prăbuşit la Fundata: Condiţii meteo nefavorabile (Imagine: Stelian Grajdan/Mediafax Foto)
Echipajul s-a confruntat cu schimbări bruşte şi de mare amplitudine ale condiţiilor meteo, constând în coborârea plafonului de nori şi scăderea vizibilităţii sub limitele de zbor VFR (zbor la vedere), fenomene atmosferice greu previzibile în apropierea acestor forme de relief.
În zonă şi în perioada de referinţă s-a constatat că situaţia meteorologică a fost caracterizată de instabilitate atmosferică şi de o mare variabilitate a elementelor de mediu caracterizate prin nebulozitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Evoluţia condiţiilor meteo la altitudine şi mai ales în zone muntoase este greu de stabilit cu certitudine, deoarece apariţia curenţilor ascendenţi şi descendenţi specifici acestor forme de relief generează fenomene atmosferice care se modifică local într-o succesiune imprevizibilă, aşa cum rezultă din hărţile de sol România - Secţiunea Curbura Carpaţilor din zona de referinţă şi din harta zonei de impact.
Catastrofa aeriană nu s-a datorat unor motive tehnice sau erori umane, ci la originea acesteia s-a aflat un factor obiectiv, respectiv condiţiile meteo nefavorabile întâlnite pe traiectul de zbor, a căror evoluţie concretă nu a putut fi prevăzută, arată Ministerul Public.
"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dispus, la data de 7.02.2011, prin rezoluţie, în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. e Cod de procedură penală cu referire la art. 47 (cazul fortuit) din Codul penal, neînceperea urmăririi penale cu privire la evenimentul aviatic ce a avut loc la data de 26.07.2010, orele 14.42, pe raza localităţii Fundata - judeţul Braşov", informează, luni, Ministerul Public.
Elicopterul avea la bord un echipaj compus din şapte membri, din care şase cadre militare din rândul Forţelor Aeriene Israeliene (un pilot comandant, un copilot şi un mecanic de bord, aflaţi în cabina de pilotaj, doi piloţi de rezervă, un mecanic de bord, şi un ofiţer al Forţelor Aeriene Române (observator).
Catastrofa aeriană s-a soldat cu moartea violentă a celor şapte cadre militare, precum şi cu distrugerea totală a elicopterului.
Cadrele militare israeliene se aflau pe teritoriul României pentru a participa la exerciţiul de antrenament în comun al Forţelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Israeliene în scopul creşterii eficienţei bilaterale, a nivelului de standardizare şi interoperabilitate în spaţiul aerian operaţional.
Traiectul de zbor aprobat pentru misiune a fost: Boboc, zona Buzău - Verneşti, zona Măneciu - Fundata (cu zbor de antrenament în zonă), zona Câmpulung Muscel - Curtea de Argeş (cu zbor de antrenament în zonă), Vârfu Negoiu - Piatra Craiului - Poiana Ţapului (cu zbor de antrenament în aceste zone), Boboc.
Obiectivul misiunii era de instruire a piloţilor pentru efectuarea zborului şi navigaţiei aeriene la munte, la altitudine mare şi înălţime mică faţă de formele de relief şi de efectuare a aterizărilor la cote înalte.
Citește pe alephnews.ro: Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Ninge mâine și poimâine în România. În ce orașe vine iarna, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Cele patru zodii care vor avea NOROC în perioada ianuarie – martie 2025. Nu vor întâmpina obstacole
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe