Verdictul ornitologilor în cazul brăileanului suspectat că a mâncat o pasăre rară. Gâsca a fost braconată. FOTO

Ipoteza că gâsca cu gât roşu a lovit un obstacol, pe timp ceaţă, a murit şi a fost adusă de câini în gospodăria unui brăilean este contrazisă de datele ornitologilor, care spun că cel mai probabil pasărea ocrotită de lege a fost ucisă înainte de a-i fi găsit emiţătorul într-o gospodărie din Brăila.

Urmărește
1073 afișări
Imaginea articolului Verdictul ornitologilor în cazul brăileanului suspectat că a mâncat o pasăre rară. Gâsca a fost braconată. FOTO

Potrivit cercetărilor făcute de biologi şi transmite, presei, vineri, temperatura corpului păsării a scăzut brusc la distanţa de 7 km de sat, iar după acest moment pasărea se deplasa cu viteza de 2,4 km pe oră, motiv pentru care specialiştii au stabilit că gâsca cu gât roşu „Emilia” a murit înainte de a ajunge în gospodăria în care a fost găsit emiţătorul.

„Gâsca cu gât roşu Emilia a fost ucisă dinainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorităţi, arată analiza datelor transmise de emiţătorul prin satelit pe care pasărea îl purta. Datele din emiţător au fost analizate şi de ofiţerii proiectului LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight” şi a fost cerută şi o expertiză externă de la un specialist norvegian. Concluziile acestei expertize au fost deja trimise de Societatea Ornitologică Română (SOR) către Poliţia Judeţului Brăila, care investighează cazul. Pe 15 ianuarie, semnalele primite din 30 în 30 de minute de la emiţătorul Emiliei au arătat că pasărea se află în curtea unei case din judeţul Brăila. Era clar că a păţit ceva. Pe 16 ianuarie, un grup de biologi de la SOR şi Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB) şi reprezentanţi ai AGVPS (vânători), însoţit de comisari ai Gărzii de Mediu şi de poliţişti au vizitat locul unde se afla emiţătorul. Acesta, inele ornitologice, pene jumulite şi intestinele păsării erau lângă cuşca unui câine din gospodărie. Era clar, Emilia murise. Proprietarul a spus că îşi lasă câinii liberi şi că aceştia au adus 3 sau 4 gâşte, nu doar una”, spun reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Potrivit acestora, pasărea ocrotită de lege a fost „braconată, tranşată, dată la câini”, deşi proprietarul curţii unde a fost găsit emiţătorul susţine că pasărea a căzut din cauza ceţii şi a fost ucisă de câini.

„Versiunea lui, că animalele de pază au mâncat pasărea nu stă în picioare din mai multe motive: emiţătorul a fost scos cu atenţie de pe corpul Emiliei. Hamul care ţine emiţătorul este din teflon, iar şnururile au fost tăiate şi arse cu precizie, nu sunt urme să fi fost mestecate de un câine. Inelele ornitologice au fost scoase de pe picioarele Emiliei şi nu sunt semne de intervenţie a câinelui: urme de dinţi, distrugere etc. Un câine nu ar fi putut scoate inelul fără să-l deformeze. Este un indiciu clar că un om a tăiat picioarele păsării şi a scos inelele. Toate datele din emiţător arată că pasărea a murit în zona de hrănire sau lângă sat, iar apoi cadavrul a fost transportat în sat. Datele din emiţător: viteza de zbor, altitudinea, temperatura, susţin această ipoteză”, mai spun reprezentanţii SOR.

Un bărbat din judeţul Brăila este suspectat că a braconat şi mâncat o pasăre rară după ce, în curtea lui, a fost găsit, în 16 ianuarie, emiţătorul pe care ornitologii i l-au pus unei gâşte cu gât roşu, specie, protejată de lege. Cazul a fost relatat de Societatea Ornitologică Română.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici