Verificări la mai multe companii petroliere în cazul poluării cu benzen de la Ploieşti
Autorităţile din judeţul Prahova nu au identificat sursa poluării cu benzen care s-a înregistrat duminică la Ploieşti, Garda de Mediu Prahova făcând în prezent verificări la mai multe companii, respectiv Petrotel Lukoil, Rafinăria Vega, Butan Gas şi Shell Gaz, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Ştefan Popescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la peste 24 de ore de la poluarea cu benzen a municipiului Ploieşti, autorităţile nu au descoperit sursa poluării.
Ştefan Popescu a precizat că reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova fac controale la mai mulţi agenţi economici din Ploieşti şi în zonele din apropierea municipiului, printre firmele care vor fi verificate numărându-se rafinăria Petrotel Lukoil, firma Lukoil Energy Gaz, care activează pe platforma rafinăriei Petrotel, Rafinăria Vega, care face parte din grupul Rompetrol, Butan Gas şi Shell Gaz, societate care are un punct de lucru în localitatea Negoeşti, situată la câţiva kilometri distanţă de Ploieşti.
Potrivit sursei citate, încă de duminică, comisari ai Gărzii de Mediu Prahova au mers la sediul rafinăriei Petrotel Lukoil, unde au constatat că instalaţiile din cadrul rafinăriei fuseseră oprite pentru realizarea reviziei generale anuale şi că reprezentanţii Lukoil România nu au notificat instituţia prahoveană în legătură cu aceste manevre, deşi au această obligaţie.
Conform notei de constatare care a fost încheiată în urma controlului de duminică de la Lukoil, instalaţiile rafinăriei au intrat în procedură de oprire "normală, planificată", începând cu 12 februarie, ora 12.00, aceste operaţiuni constând în golirea, "depresurizarea sistemelor în reţeaua de gaze combustibile a rafinăriei până la o anumită presiune, depresurizarea controlată în faclă şi dămfuirea cu abur a echipamentelor".
În registrul dispecerului se menţiona că, duminică, în jurul orei 05.30, dispecerul din cadrul rafinăriei Lukoil a fost anunţat de către unul dintre inginerii coordonatori că "s-a spart linia V2 spre H-uri (alimentare compresoare faclă care fuseseră oprite)", se arată în nota de constatare încheiată de Garda de Mediu.
Şeful Gărzii de Mediu Prahova nu a putut explica nici ce înseamnă şi nici ce implică spargerea acelei linii din interiorul rafinăriei.
De asemenea, Ştefan Popescu a declarat că rafinăria Petrotel Lukoil va fi amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru că reprezentanţii acesteia nu au respectat prevederile legale care îi obligau să anunţe autorităţile cu privire la incidentele care au avut loc pe platforma companiei.
Ştefan Popescu a precizat că în cursul anului 2010 Petrotel Lukoil a primit mai multe amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 300.000 de lei.
El a mai spus că Garda de Mediu nu va amenda compania Petrotel Lukoil pentru poluarea cu benzen, întrucât nu există dovezi că această rafinărie este sursa poluării.
"Nu excludem posibilitatea la Petrotel Lukoil să fie sursa poluării, dar nu avem dovezi certe care să arate că ei sunt vinovaţi", a spus şeful Gărzii de Mediu Prahova.
Popescu a explicat că, potrivit autorizaţiei integrate de mediu emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti, rafinăria Petrotel Lukoil are obligaţia de a automonitoriza emisiile de noxe, însă autorizaţia nu prevede şi obligativitatea agentului economic de a monitoriza nivelul benzenului.
Totodată, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Mihai Buzea, a afirmat că trei dintre cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului amplasate la Ploieşti şi în apropierea oraşului pot înregistra valori ale bezenului.
Buzea a precizat însă că staţia rafinăriei Petrotel Lukoil din cartierul Mihai Bravu din Ploieşti nu înregistrează valori ale benzenului.
La rândul său, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, medicul Cristian Vintilescu, a spus că apelurile la 112 au semnalat doar disconfortul olfactiv, însă niciunul dintre apelanţi nu a solicitat intervenţie medicală pe probleme de sănătate cauzate de poluare.
La conferinţa de presă privind poluarea cu benzen de la Ploieşti au participat prefectul de Prahova, Adrian Dobre, comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Ştefan Popescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Mihai Buzea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, colonelul Nicolae Popescu şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, medicul Cristian Vintilescu.
Oraşul Ploieşti a fost poluat cu benzen, duminică, o staţie de monitorizare a calităţii aerului situată în centrul municipiului măsurând valori de benzen de până la şase ori mai mari faţă de valoarea limită admisă ca medie anuală, iar autorităţile spun că sursa poluării ar putea fi rafinăria Lukoil.
Mai mulţi ploieşteni au sunat, duminică, la 112, reclamând că în oraş se simte un miros înţepător, declara subprefectul judeţului Prahova, Gabriel Hornoiu.
Astfel, la ora 07.05, staţia amplasată în Piaţa Victoriei din Ploieşti a înregistrat o depăşire la benzen cu o valoare de 28,54 micrograme pe metru cub, în condiţiile în care valoarea limită de emisie pentru benzen, ca medie anuală, este de 5 micrograme pe metru cub. Şi după ora 07.00 aceeaşi staţie de monitorizare a continuat să înregistreze, timp de câteva ore, depăşiri ale valorilor de benzen, la ora 11.00 valoarea înregistrată fiind de 10,88 micrograme pe metru cub.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO