Verificări la Parchetul Curţii de Apel Constanţa - de unde provine şi Adina Florea, propusă pentru şefia DNA - pentru a găsi locul de unde s-a "scurs" protocolul SRI-PG publicat de Darius Vâlcov

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, vineri, întrebat de informaţiile potrivit cărora protocolul publicat de Darius Vâlcov ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, că Parchetul General face verificări la această instituţie.

Urmărește
11326 afișări
Imaginea articolului Verificări la Parchetul Curţii de Apel Constanţa - de unde provine şi Adina Florea, propusă pentru şefia DNA - pentru a găsi locul de unde s-a "scurs" protocolul SRI-PG publicat de Darius Vâlcov

Verificări la Parchetul Curţii de Apel Constanţa pentru a găsit locul de unde s-a "scurs" protocolul SRI-PG publicat de Darius Vâlcov

"Vă pot confirma doar că există o verificare în curs la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa", a declarat Augustin Lazăr, întrebat de informaţia potrivit căreia protocolul publicat de Darius Vâlcov, care a dus la deschiderea unui dosar penal, ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat protocolul secret semnat între Parchetul General şi SRI. Prevederile articolului 305 din Codul Penal arată: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Parchetul General anunţase anterior că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016, cel publicat de Vâlcov, şi-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a iniţiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei.

Adina Florea vine de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, Adina Florea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Adina Florea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009. Dosarul a fost închis pentru că ţinuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluţia.

Adina Florea a constatat că nu au fost administrate probe, desfiinţând aspectele reţinute de subalternul său, care şi-a motivat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Mazăre, invocând faptul că "ţinuta purtată de Radu Ştefan Mazăre la show-ul la care a participat era o simplă imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al doilea Război Mondial care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de aface cu nazismul", declarau la acea vreme, surse judiciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici