Verificări la şapte universităţi, în legătură cu diplomele false (Video)
Poliţiştii au ridicat, marţi, de la şapte universităţi, între care şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", dosare de licenţă suspectate a fi false, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Parchetul Judecătoriei Sectorului 4.
Verificări la şapte universităţi, în legătură cu diplomele false
Potrivit surselor citate, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române au ridicat mai multe dosare de licenţă de la Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitate de Vest din Timişoara şi Acadamia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.
Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.
Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.
Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.
Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.
În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.
Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.
Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după carţile de identitate, certificatele de naştere şi foile matricole.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO