- Home
- Social
- BUZĂU, (04.04.2014, 15:21)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Verificările de la DGASPC: În căminul de la Aldeni nu sunt copii, dar există tineri cu handicap sever subdezvoltaţi
Primele verificări făcute de DGASPC Buzău la căminul din Aldeni, unde persoanele asistate ar fi bătute, legate sau abuzate sexual, arată că în centru nu este internat niciun minor, dar există tineri cu handicap sever care sunt subdezvoltaţi, cântărind şi arătând asemenea unor copii.
Urmărește
201 afișări
Verificările de la DGASPC: În căminul de la Aldeni nu sunt copii, dar există tineri cu handicap sever subdezvoltaţi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
În centrul de la Aldeni exista tineri care cantaresc doar cateva zeci de kilograme, cu mult sub greutatea normala la varsta pe care o au. Un exemplu este IOnut, un tanar care, potrivit DGASPC, ar fi implinit in martie 2014 20 de ani. Tanarul cantareste circa 30 de kilograme si arata ca un copil de cel mult 14-15 ani.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău a trimis şi vineri o echipă de control la căminul de la Aldeni, după ce un prim control a fost făcut joi, când inspectorii au constatat că în centru nu se află niciun minor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovasc, a declarat că, după verificarea CNP-urilor beneficiarilor, s-a constatat că în centru nu este internat niciun copil, dar există tineri cu handicap sever care sunt subdezvoltaţi, cântărind şi arătând asemenea unor copii. Unul dintre tineri, Ionuţ, care în luna martie a împlinit 20 de ani, are aproximativ 30 de kilograme şi arată ca un copil.
"În prima zi de control nu am identificat forme de abuz asupra persoanelor, nu putem să tragem concluzii anterioare zilei de ieri, dar demersurile vor continua, si azi suntem acolo. Nu pot fi trase concluzii, nu pot fi stabilite lucrurile într-o singură zi de vizită, vom sta de vorbă şi cu beneficiarii, cu cei cu care putem, pentru că acolo sunt persoane cu handicap sever, fără discernământ, iar dacă instituţiile care au rol de control în această situaţie vor considera că este oportun de a scoate din acel mediu unele persoane o să acţionăm în consecinţă. Am făcut prime verificări şi vom mai face, dar nu putem dezbrăca asistaţii să vedem dacă au urme de bătaie pe corp sau urme ale contenţionării, pentru că este împotriva drepturilor omului, nu putem acţiona astfel noi", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DGSPC Buzău.
Şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a început, vineri, anchete în cazul căminului de la Aldeni.
Potrivit directorului instituţiei, Adrian Vintilescu, una dintre anchete vizează condiţiile în care trăiesc beneficiarii centrului, iar o alta îi vizează pe angajaţii AJPIS care au verificat în trecut unitatea.
"Noi am făcut un control în 11 martie la Aldeni iar în urma acestui control fundaţiei i s-a impus un termen de rezolvare a deficienţelor constatate, termen care expiră la 15 aprilie. Dacă la data expirării termenului de remediere deficienţele nu vor fi remediate, vor fi luate măsuri de sancţionare conform legislaţiei in vigoare - fie amendă, fie retragerea acreditării. Concomitent, în cadrul AJPIS Buzău se desfăşoară o anchetă internă în ceea ce îi priveşte pe asistenţii sociali care au făcut controlul la căminul de bătrâni. Comisia de ancheta se va deplasa acolo cu raportul întocmit de ONG şi se va verifica ce au scris cei de la Centrul de Resurse Juridice şi ce au scris inspectorii sociali", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul AJPIS Buzău, Adrian Vintilescu.
Tot vineri, la căminul de la Aldeni a fost trimisă şi o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău.
Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzău, ancheta la Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanşată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi depuse la Parchetul Buzău şi la Parchetul instanţei supreme.
Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo - una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.
În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate acolo - adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale - ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane.
Potrivit reprezentanţilor centrului, în timpul vizitelor oamenii s-au plâns că sunt bătuţi, abuzaţi sexual sau forţaţi să muncească.
Proprietarul Căminului din Aldeni, Vasile Alexandru, susţinea, însă, că beneficiarii sunt "trataţi mai mult decât bine".
"Avem kinetoterapeut, asistent social, doctor pe probleme psihice, psiholog, asistenţi de specialitate, medic generalist. Oamenii primesc tratament, dar nu că spun eu, există un doctor care spune că dacă trebuie să le facem tratament, le facem. Aceşti oameni nu sunt încuiaţi la prânz în camere, le cerem doar să rămână în cameră, pentru că se deranjează unii pe alţii. De ce nu vă spun că le dau şi bani de ţigări, că i-am dus în Deltă sau la mânăstiri?", a spus Vasile Alexandru.
El susţinea că reprezentanţi de la Centrul pentru Resurse Juridice "s-au deghizat în reprezentanţi ai Ministerului Muncii" pentru a avea acces în cămin şi a discuta cu persoanele asistate social.
"Acele persoane de la Centrul pentru Resurse Juridice s-au deghizat în reprezentanţi ai Ministerului Muncii. Le-am cerut documente, legitimaţii, măcar un buletin să-mi dea. Mie mi-ar plăcea dacă aş fi persoană asistată să trăiesc în acest centru. Sunt trataţi mai mult decât bine. Avem şi personal, am 37 de oameni la 86 de asistaţi. Întrebaţi-i dacă-i trimit la muncă, întrebaţi-i câţi bani primesc. I-am întrebat dacă vor să câştige un ban şi munceşte cine vrea", mai afirma proprietarul căminului.
O femeie aflată în cămin a declarat, joi, jurnaliştilor care au mers la faţa locului că "mâncarea este foarte bună", au chiuvetă, apă caldă şi căldură", în timp ce alt asistat a intervenit afirmând: "De ce nu spui adevărul, de ce nu spui când te închide la prânz? Că te închide ca la puşcărie?".
Ulterior, bolnava a spus: "E adevărat că ne obligă să dormim, ne închid în cameră ca să nu-i deranjăm".
O altă femeie internată în căminul de la Aldeni a susţinut că, periodic, asistă la bătăi între bărbaţi, mulţi dintre ei fiind extrem de violenţi, dar susţine că nu a fost victima unei agresiuni nici din partea vreunui asistat, nici a personalului din unitate.
Jurnaliştii care au mers, joi, la căminul din localitatea Aldeni au constatat că beneficiarii locuiesc în camere mici, înghesuiţi, unii dormind câte doi în pat sau direct pe saltea. De asemenea, lenjeriile sunt rupte, unii dintre asistaţi nu au perne, păturile sunt vechi şi prăfuite în timp ce pe pereţi atârnă pânze de păianjen.
Referitor la aceste lucruri, Vasile Alexandru a recunoscut că spaţiul este "strâmt" şi că lenjeriile sunt rupte, dar pentru că beneficierii sunt violenţi.
Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe