Preşedintele a spus, sâmbătă, la Şcoala de vară a UNPR care are loc la Mangalia, că un sistem de sănătate care în 2000 era mai bun având un buget de un miliard de euro decât în prezent, când are 4,5 miliarde de euro buget, trebuie să fie în atenţia Guvernului, fiind necesară o nouă lege a sistemului de sănătate.
„O lege care poate fi comparabilă cu Legea educaţiei din punct de vedere al modului de a revoluţiona sistemul. Aş spune că sănătatea este la fel de importantă ca şi educaţia pentru că oamenii trebuie să poată merge cu încredere la un sistem medical naţional”, a afirmat Băsescu.
El a mai spus că în legislaţia actuală nu există „niciun spirit de modernizare a sistemului de sănătate” şi că speră ca în baza raportului Comisiei prezidenţiale un proiect de lege să fie gata în luna octombrie, pentru a fi lansat în dezbatere publică şi apoi adoptat.
De asemenea, şeful statului a apreciat că este necesar un sistem de sănătate în care spitalele să nu mai fie ale statului.
„Spitalele trebuie să devină fundaţii sau societăţi comerciale sau orice altceva care să aibă contracte cu medicii, cu asistentele medicale şi să ştie foarte bine că acestea aşteaptă orice cetăţean. Oamenii să ştie ce prestaţii sunt gratuite, ce prestaţii sunt cu plată, cine are asistenţă gratuită, cine să-şi plătească asistenţa”, a declarat preşedintele.
El a mai spus că România nu va avea un sistem de sănătate bun atât timp cât vor exista „aceste uzine de paturi”.
„Atât timp cât vom sta în aceste uzine de paturi şi de analize şi de diagnostice uneori eronate nu vom avea un sistem de sănătate performant. Iar resursa privată, în afară de cea de la stat, trebuie să fie şi ea o componentă care să funcţioneze în interiorul sistemului de sănătate”, a adăugat Traian Băsescu.