- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (03.06.2019, 15:23)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Vestele antiglonţ, prezentate în urmă cu doi ani la Guvern. Europol: Nici până acum nu există
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatul Europol acuză conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de subfinanţarea Poliţiei Române, avertizând că agenţii nu au nici acum vestele antiglonţ promise acum doi ani.
Urmărește
493 afișări
"Degeaba purtăm arme la noi, degeaba suntem dotaţi că oricum vom fi omorâţi. Asta nu este un răspuns, o conferinţă de presă pe care trebuie să o facă un şef al Poliţiei, ar trebui să facă un pas înapoi în acest moment. Încă de acum doi ani, Ministerul de Interne a promis că ne va dota cu veste antiglonţ. Nici până în momentul de faţă nu există. Ştiu că la nivelul ministerului s-au achiziţionat undeva la 300. Este insuficient în raport cu numărul a 40.000 de poliţişti. Din informaţiile noastre, ştim că poliţiştii nu au fost informaţi în sensul în care nu se ştia că acel interlop este periculos, este înarmat. Şi de asemenea şi dotarea, că deţinea un pistol vechi de 35 de ani, ţinut într-un toc antic şi de demult, care crea imposibilitatea de a-l folosi în timp util, când îl putea ţine la piept unde era mult mai uşor de folosit", a declarat Marius Iconaru, secretarul general al Sindicatului Europol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
Sindicaliştii susţin că poliţistul din Timiş nu avea toate dotările în momentul în care a fost trimis pentru a-l prinde pe bărbatul urmărit internaţional pentru tâlhărie.
"Le cerem (şefilor MAI şi IGPR -n.r.) ca astfel de evenimente să nu se mai repete pentru că acum doi ani, ştiţi bine, pe peronul gării din Burdujeni, a fost acel coleg (Sorin Vezeteu, poliţistul din Suceava care a fost ucis cu zeci de lovituri de cuţit pe peronul gării Burdujeni -n.r.) şi doamna ministru a spus că nu se va repeta şi trăim în acest moment acelaşi sentiment, aceeaşi indignare, aceeaşi frustrare. Noi nu ne mai dorim colegi căzuţi la datorie", a completat Iconaru.
Chestionat dacă a fost o problemă de planificare, secretarul general al Sindicatului Europol a replicat: "Bineînţeles că aceste informaţii au fost furnizate în mod defectuos pentru că acei colegi nu cunoaşteau cazierul interlopului. Acesta era urmărit internaţional pentru tâlhărie şi acte de violenţă. Şi lipsa personalului este un factor care a condus la ceea ce s-a întâmplat la momentul de faţă pentru că dacă existau mai mulţi colegi, dacă există o mai bună comunicare din partea instituţiei, din partea şefilor ierarhici, cu siguranţă nu am fi asistat la asemenea evenimente".
Şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a condamnat ferm lipsa de implicare a conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la probleme grave din sistemul de ordine publică.
Poliţiştii spun că, în acest caz, cazierul individului căutat în judeţul Timiş impunea ca poliţiştii să fie dotaţi corespunzător, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970.
"SNPPC consideră că unele dintre circumstanţele principale, care favorizează producerea acestor drame, le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost şi de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armanent adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi. În cazul de faţă, cazierul juridiciar al individului urmărit, faptele pentru care era dat în urmărire internaţională şi previzibilitatea comportamentului său ar fi necesitat o dotare logistică pe măsură, şi nu una la nivelul anilor 70", transmite Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) , într-un comunicat de presă postat pe site.
Sindicaliştii susţin că au tras nenumărate semnale de alarmă, la nivelul conducerii MAI, cu privire la necesitatea modernizării logistice a structurilor implicate în misiuni operative, însă, "în ultimii ani, factorii decidenţi, în frunte cu ministrul în funcţie, ne-au oferit doar compasiune şi promisiuni, cu ocazia declaraţiilor de presă referitoare la decesul sau ultragierea colegilor".
"Condamnăm ferm lipsa de implicare şi nepăsarea menifestate la adresa unor probleme majore, cvasicunoscute, ale sistemului de ordine publică gestionat de MAI, atitudini care persistă, în pofida deceselor din ultimii ani şi a unor ultraje grave la adresa poliţiştilor români", potrivit sursei citate.
Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani, care lucra la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal duminică, în misiune, de un fugar, respectiv Marcel Ionel Lepa, de 47 de ani, din oraşul Lugoj, care era dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.
Până la ora transmiterii ştirii, bărbatul nu a fost prins.
Conform oamenilor legii, poliţiştii din cadrul IPJ Timiş se aflau în căutarea bărbatului dat în urmărire internaţională. Aceştia l-au depistat pe suspect într-o casă din localitatea Izvin. Poliţiştii, unii îmbrăcaţi în civil, au înconjurat imobilul, iar suspectul a sărit pe un geam, moment în care a dat faţă în faţă cu poliţistul pe care l-a împuşcat. Acesta ar fi fost atins de două gloanţe în zona pieptului şi a gâtului, iar echipajul medical sosit la faţa locului a încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. Ulterior, ceilalţi colegi ai poliţistului au pornit în căutarea suspectului, iar bărbatul a intrat într-o curte din localitate, de unde a încercat să fure o maşină. Nu a reuşit, pentru că un poliţist l-a ajuns din urmă şi a tras mai multe focuri de armă asupra suspectului, reuşind să-l rănească în zona umărului. Bărbatul a reuşit însă să fugă.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: ÎCCJ cere cercetarea Poliţiei Prahova pentru că nu aduce un martor de 4 luni în procesul lui Ghiţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe