Vezi aici care sunt măsurile Ministerului Sănătăţii pentru reducerea corupţiei

Co-plata, un audit de integritate pentru monitorizarea achiziţiilor publice şi testarea integrităţii cadrelor medicale, sunt câteva dintre măsurile Ministerului Sănătăţii pentru reducerea corupţiei în sistem, acestea fiind prezentate într-o întâlnire cu reprezentanţii misiunii de evaluare a CE.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Vezi aici care sunt măsurile Ministerului Sănătăţii pentru reducerea corupţiei

Vezi aici care sunt măsurile Ministerului Sănătăţii pentru reducerea corupţiei

Bazac este conştient de faptul că sănătatea se confruntă cu probleme de corupţie, coplata o soluţie

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a avut o discuţie cu reprezentanţii misiunii de evaluare a CE şi cu cei ai Justiţiei despre prevenirea şi combaterea corupției în Sănătate, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), remis, miercuri.

Experţii Comisiei Europene i-au cerut ministrului Sănătăţii să ia măsuri anticorupţie pentru sistemul sanitar.

În cadrul discuţiei, ministrul Bazac a arătat că "este conştient de faptul că sistemul sanitar este unul dintre sistemele cel mai puţin reformate şi că acesta se confruntă cu probleme de corupţie, semnalate atât de către populaţie, cât şi în rapoartele organismelor internaţionale".

Oficialii MS au prezentat delegaţiei CE o parte din măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei, aflate pe agenda de lucru în prezent, măsuri care au fost realizate cu sprijinul experţilor Băncii Mondiale şi la cererea Comisiei Europene.

Printre măsurile discutate şi agreate de reprezentanţii CE sunt realizarea unui audit de integritate pentru monitorizarea achiziţiilor publice în toate spitalele publice, obligativitatea managerilor de spitale de a-şi publica lunar cheltuielile şi achiziţiile făcute de spitale ca o măsură de transparenţă publică cu privire la utilizarea fondurilor în sistem.

O altă măsură pentru reducerea corupţiei vizează introducerea, de la 1 iulie, a sistemului de co-plată şi a pachetului minim de servicii, aceasta fiind una dintre cele importante măsuri cu rolul dea contribui la eliminarea plăţilor informale din sistemul de sănătăte şi fiind definit împreună cu Banca Mondială, cea care a pus la dispoziţie cele mai folosite modele. De asemenea, aplicarea unui pachet mai larg de acţiuni pentru descurajarea corupţiei din Sănătate reprezintă condiţionări în contractele de finanţare cu Banca Mondială.

Totodată, implementarea unor testări de fidelitate şi integritate a personalului din Sănătate, pentru a reduce traficul de influenţă şi conflictul de interese, reprezintă o altă măsură a MS împotriva corupţiei.

În acest sens, s-a discutat deja cu Centrul Naţional pentru Integritate care solicită Ministerului Sănătăţii înfiinţarea unei structuri interne de integritate, pe modelul celei din Ministerul de Interne, dar şi introducerea ghidurilor şi protocoalelor terapeutice, potrivit MS.

"Înteleg pe deplin responsabilitatea luptei împotriva corupţiei din sistemul de sănătate. Vă asigur că Ministerul Sănătății va acţiona responsabil, în interesul cetăţenilor şi al României. Ministerul îşi va îndeplini toate obligaţiile specifice, astfel încât angajamentele României faţă de Uniunea Europeană să fie respectate", a declarat ministrul Sănătăţii, citat în comunicatul MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici