- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vezi aici ce măsuri de austeritate propune Guvernul
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, CNVM, CSSPP şi CSA, revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun şi pe cale ferată, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-născuţi va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plăţi compenensatorii sunt doar câteva dintre măsurile incluse în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.
Vezi aici ce măsuri de austeritate propune Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)
Citeşte aici documentele - III
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Reducerea salariilor va fi aplicată şi pentru angajaţii BNR, CNVM, CSSPP şi CSA
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor.
Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.
Se reduc cu 25% şi drepturile de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora. În această categorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiune în străinătate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activităţile desfăşurate in instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament, precum şi compensaţia lunară pentru chirie.
Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%.
Documentul prevede însă că aceste reduceri se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor instituţii, precum şi pentru angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit unui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.
Prevederile nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii.
Guvernul taie transportul gratuit pentru revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii eroilor martir
Revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun şi pe cale ferată, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-născuţi va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plăţi compenensatorii.
Va fi eliminată şi prevederea care permite ca din bugetul asigurărilor pentru şomaj să fie subvenţionate cheltuielile cu angajarea temporară a şomerilor pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale.
Guvernul se va încadra, în 2011, în cheltuielile reduse în acest an prin concedieri şi austeritate
Reducerea salariilor şi pensiilor va fi aplicată până la sfârşitul acestui an, dar începând cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuărilor efectuate în acest an.
"Începând cu 1 ianuarie 2011, se vor aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţile Legii privind salarizarea unitară", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea
Dreptul la muncă, inclusiv plata salariului, este menţionat în Constituţie, dar reprezintă un drept relativ care poate fi limitat pentru a evita riscul "iminent" al instabilităţii economice a ţării, legată direct de siguranţa naţională, este argumentul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor.
"Dreptul la muncă (inclusiv plata salariului) este un drept expres menţionat în Constituţie, dar în acelaşi timp un drept relativ, în înţelesul dat acestui concept de Legea Fundamentală şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (drept al cărui exerciţiu poate fi supus unor restrângeri). Limitările aduse exerciţiului acestui drept trebuie să respecte exigentele articolului 53 din Constituţie, jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, precum şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului", se arată în document.
Guvernul arată că măsurile restrictive întrunesc condiţiile consacrate constituţional şi convenţional, în sensul că restricţiile vizează exerciţiul dreptului, iar nu substanţa acestuia, iar restrângerea exerciţiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului "iminent" al instabilităţii economice a ţării, instabilitate generată de un fenomen de criză financiară mondială ale cărei dimensiuni nu au putut fi prognozate.
Guvernul explică totodată că, în considerarea prevederilor articolului 53 din Constituţie, prevederile legii se aplică pentru o perioadă definită de timp, respectiv începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, dar admite că legea prevede totuşi faptul că pentru anul 2011 Guvernul va adopta şi aplica acele politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a cheltuililor bugetare adoptate în cursul anului 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.