Elena Cîrcei, care candidează la funcţia de preşedinte al ICCJ, a susţinut că nu i s-a părut legal să se dispună reluarea procedurii.
Judecătoarea a întrebat ce se va întâmpla cu funcţia de preşedinte al instanţei supreme dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza din nou propunerea de numire.
Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au întrebat pe colegii lor dacă apreciază că reluarea procedurii ar fi ilegală.
Aida Popa s-a abţinut de la comentarii, însă Dănuţ Cornoiu, şi el candidat la preşedinţia instanţei supreme, a apreciat că problema ridicată de judecătoarea Elena Cîrcei este nulă şi neavenită.
La rândul său, Livia Stanciu, candidat la preşedinţia instanţei supreme, s-a arătat surpinsă de afirmaţiile Elenei Cârcei.
Judecătoarea Cîrcei a susţinut că şi ea este surprinsă de atitudinea colegilor săi, apreciind că legea nu prevede posibilitatea ca şeful statului să refuze propunerea de numire a preşedintelui ICCJ.
Secţia pentru procurori a CSM a respins problema invocată de Cîrcei, apreciind că procedura este legală.
Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, joi, candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru care s-au înscris judecătorii Gabriela Bîrsan, Rodica Popa, Livia Stanciu, Dănuţ Cornoiu şi Elena Cîrcei, ultimii trei participând şi la procedura de alegere din octombrie 2009.
Judecătoarea Gabriela Bîrsan şi-a retras, joi, candidatura, arătând că există o problemă de legalitate, pentru că este preşedinta Secţiei de contencios a instanţei supreme, unde se judecă contestaţia în cazul conducerii CSM.