- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vezi ce spun specialiştii despre gestul lui Adrian Sobaru
Măsurile luate în România probabil au avut un impact mult mai mare asupra lui Adrian Sobaru, părintele unui copil cu autism, iar prin gestul său, de a se arunca de la balconul Parlamentului, a dorit să transmită un mesaj într-un mod care să atragă atenţia, a declarat psihoterapeutul Bogdana Bursuc.
Psiholog: Angajatul TVR a dorit să transmită un mesaj într-un mod care să atragă atenţia (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Psiholog: Angajatul TVR a dorit să transmită un mesaj într-un mod care să atragă atenţia
Psihoterapeutul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că gestul angajatului TVR denotă dorinţa de a transmite un mesaj într-un mod care să atragă atenţia, din cauza faptului că demersurile "civilizate şi legale" nu avut rezultate pentru problemele sale.
Specialistul nu exclude posibilitatea ca Adrian Sobaru să fi resimţit mult mai dur măsurile luate de către Guvern, având în vedere că el este şi părintele unui copil cu autism, iar România nu are servicii nici pentru copiii cu astfel de probleme, nici pentru consilierea şi susţinerea emoţională a părinţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
"În România, nu sunt multe servicii pentru a sprijini copiii şi părinţii cu autism. Părinţii trebuie să finanţeze singuri recuperarea copiilor. Toate acţiunile din România probabil au avut un impact mult mai mare asupra lui. E ca în cazul mitingurilor, când vrei să atragi atenţia asupra a ceva, numai că el şi-a asumat responsabilitatea singur şi a dorit să transmită mesajul într-un mod care să atragă atenţia, considerând probabil că dacă atrage atenţia civilizat sau în mod legal nu se iau măsuri", a declarat Bogdana Bursuc.
Psihoterapeutul nu exclude ca bărbatul să fi încercat să facă şi alte tipuri demersuri, care însă nu au dat rezultate şi de aceea a ajuns să recurgă la gestul extrem.
"Dacă este părinte al unui copil cu autism, are dificultăţi şi financiare, nu are soluţii la problema de sănătate a copilului, nu sunt consilieri care să susţină părinţii emoţional. Foarte probabil că este încă o soluţie pe care o încearcă, întrucât până acum nu a avut rezolvare şi răspuns la ce i se întâmplă. Acest lucru arată câtă durere, suferinţă şi disperare trăieşte, dacă a ajuns să se gândească la varianta asta", a mai spus Bogdana Bursuc.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, în România, ca şi în alte ţări, rămânând o mare necunoscută, uneori chiar şi pentru cadre didactice sau medicale, singurii care sunt obligaţi să înveţe pas cu pas ce înseamnă autismul şi cum se poate lupta cu el fiind părinţii care se trezesc brusc cu această problemă, ce le schimbă radical viaţa.
Costurile lunare necesare pentru terapiile copilului cu autism ajung la aproximativ 1.500 de euro, iar o familie care se confruntă cu un caz de acest fel beneficiază de o indemnizaţie lunară de aproximativ 700 de lei (adică nici 200 de euro).
Psihiatru: Tentativa de suicid, reacţie la situaţii stresante sau simptom al unei tulburări psihice
Medicul psihiatru Rodica Năstase a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în general, persoana care recurge la un gest suicidar fie se află într-o situaţie stresantă, fie suferă de o anumită tulburare psihică, dar aceasta din urmă nu poate fi stabilită decât de un specialist.
"A ne da cu părerea sau a comenta un gest despre care am auzit frecvent în ultimul timp, cum este tentativa de suicid, este cel puţin neprofesional din partea oricărui specialist în sănătate mentală", a spus medicul psihiatru Rodica Năstase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Alexandru Obregia din Capitală.
Ea a mai spus că tentativa de suicid poate fi făcută, vorbind la modul general şi nu cu referire la cazul angajatului TVR, atât în context reactiv la situaţii stresante, inerente în viaţa oricărui om, dar şi ca gest pur psihopatologic, respectiv ca un simptom al unei tulburări psihice.
"Asta nu înseamnă că orice tentativă de suicid este făcută de persoana care prezintă tulburări psihice sau, invers, este făcută numai din disperare, ca o reacţie la nemulţumirile existente", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Obregia.
Medicul psihiatru a adăugat că, în multe cazuri, lucrurile sunt unde va la mijloc, adică o persoană mai vulnerabil psihic recurge la asemenea gest ca răspuns la nemulţumirile sale.
Există în descrierile psihiatrice şi tentative de suicid "de ceremonial", adică făcute cu prilejul unei aniversări, dar şi tentative de suicid făcute în preajma sărbătorilor din an, cum ar fi Crăciunul, a mai spus medicul psihiatru.
Totuşi, Rodica Năstase a ţinut să sublinieze faptul că nu orice tentativă de suicid făcută în ajunul Crăciunului poate fi încadrată în această categorie sau în alta, pentru acest lucru fiind necesară în prealabil examinarea autorul acestui gest de către un psihiatru.
Electricianul de la TVR Adrian Sobaru s-a aruncat, joi dimineaţă, de la unul din balcoanele plenului Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO