- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.11.2010, 18:56)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vicepreşedinte CMR: Aproape 60% dintre medici vor să emigreze
Aproape 60% dintre medici vor să emigreze, iar 8.331 au plecat deja în ultimii ani să lucreze în spitale europene, dar gradul de migraţie a doctorilor este la fel de ridicat şi în ţară unde majoritatea se concentrează în centrele universitare cu tradiţie, a spus Vlad Tica, vicepreşedintele CMR.
Urmărește
47 afișări
Vicepreşedinte CMR: Aproape 60% dintre medici vor să emigreze (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
"Nu există sisteme de sănătate performante fără medici motivaţi. 8.331 de medici români profesează în străinătate. O mie au plecat în perioada ianuarie - iunie 2010. Dorinţa de emigrare este de 59,8%", a spus vicepreşedintele Colegiul Medicilor din România citând dintr-un raport privind deficitul de cadre medicale.
În România sunt mai puţin de 2 medici la o mie de locuitori
Astfel, numărul medicilor din România este mult sub media europeană, iar cel al asistentele şi mai scăzut. "În România sunt 1,95 medici la o mie de locuitori, faţă de 3,18 în UE, iar al asistentelor de 3,72 la o mie de locuitori faţă de 7 în UE. Dar deficitul de medici este resimţit în cele mai multe zone din România, iar migraţia a înregistrat o creştere la fel de spectaculoasă chiar în interiorul ţării", a mai spus profesorul Tica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
În centrele medicale cu tradiţie, densitatea medicilor ocilează de la 6,4 la mia de locuitori în Capitală la 2,5 în Iaşi faţă de 1,4 în restul judeţelor din România.
Medicii pleacă la salarii mai mari şi condiţii de muncă superioare
Medicii pleacă din ţară pentru salarii mai mari, condiţii de muncă superioare (dotarea tehnico-medicală), pentru prestigiul de care se bucură meseria peste hotare, comparativ cu România şi pentru posibilităţile de afirmare, respectiv dezvoltare profesională, pachete de beneficii, facilităţi, bonusuri cum ar fi spre exemplu casă, maşină, dar şi din cauza reflectării în presă a activităţii profesionale, a spus Vlad Tica.
Cele mai căutate destinaţii sunt Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie. Cele mai vizate specialităţi sunt medicina de familie, terapia intensiă şi prishiatrie, potrvit unui raport al reprezentantului OMD pentru româna, Victor Olsavszky.
România a alocat pentru Sănătate mai puţin de jumătate din media europeană
Potrivit raportului legat de deficitul de cadre medicale, doctorii sunt nemulţumiţi de nivelul actual de salarizare, dotarea cu mijloace de intervenţie în caz de urgenţă, capacitatea de lucru a unităţilor sanitare (paturi - n.r.), asigurarea necesarului de medicamente, numărul de personal angajat sau necesar, dotarea tehnică a unităţilor sanitare şi de starea fizică şi igienică a clădirilor din serviciile publice.
"Sistemul de sănătate este muribund în România. România a alocat pentru sănătate mai puţin de jumătate din media europeană. Astfel, cu un PIB de 3,8 la sută şi cheltuieli pentru sănătate de 407 dolari pe cap de locuritori, sănătatea românească este pe ultimul loc în Europa privind finanţarea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă României (prin Rezoluţia celei de-a 57-a reuniuni) dezvoltarea strategiilor care să atenueze efectele adverse ale migrării personalului medical şi să minimizeze impactul negativ asupra sistemului de sănătate, structurarea şi implementarea politicilor şi strategiilor care să conducă la menţinerea reală a personalului medical, incluzând fără a fi limitat la dezvoltarea planificatorilor şi a managerilor în domeniul sanitar şi revizuirea salariilor din sănătate cu implementarea unor scheme de stimulente materiale, a mai spus Tica.
Întrucât problema migraţiei medicilor este una care se resimte în mai multe state, OMS a elaborat, în mai 2010, Codul global de practică pentru recrutarea personalului medical la nivel internaţional, document care nu este obligatoriu, dar care stabileşte şi promovează principii şi practici voluntare pentru recrutarea pe principii etice la nivel internaţional a personalului medical.
Fiecare stat membru va trebui să elaboreze şi să trimită către Secretariatul OMS rapoarte naţionale şi alte informaţii recomandate prin acest Cod. Primul raport naţional este prevăzut pentru 2011 - 2012.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe