Vicepreşedintele ANAF, Romeo Nicolae, cercetat de DNA, a fost eliberat din funcţie, în urma demisiei

Vicepreşedintele ANAF, Romeo Nicolae, şef al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi pus sub control judiciar, a fost eliberat din funcţie, după ce şi-a depus demisia la Cabinetul premierului.

Urmărește
874 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele ANAF, Romeo Nicolae, cercetat de DNA, a fost eliberat din funcţie, în urma demisiei

Romeo Niculae (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Demisia lui Romeo-Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care coordona Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, a fost înregistrată la Cabinetul premierului în 10 septembrie, la o zi după ce a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti şi anchetatorii au luat în cazul său măsura controlului judiciar, cu interdicţie de a-şi exercita funcţia.

Decizia premierului Victor Ponta de eliberare, la cerere, a lui Romeo-Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Romeo-Florin Nicolae este urmărit penal pentru trafic de influenţă, el fiind audiat în 9 septembrie de procurorii DNA Ploieşti, după ce i-au fost percheziţionate un apartament din Ploieşti şi o casă dintr-o zonă rurală din judeţul Prahova.

"Mă consider nevinovat", a afirmat Romeo-Florin Nicolae, după ce procurorii l-au anunţat că va fi cercetat sub control judiciar şi că are interdicţie de a-şi exercita funcţia.

Romeo Nicolae este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă după ce, în 2010, ar fi pretins şi primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme penru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii în cazul unei decizii de impunere.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în calitate de consilier superior în ANAF - Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, în vara anului 2010, Romeo Florin Nicolae a pretins şi primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra factorilor de decizie din ANAF pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere.

Decizia de impunere privind obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului, în valoare totală de 13.034.043 de lei, fusese emisă ca urmare a unei inspecţii fiscale de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova.

Ulterior, decizia de impunere a fost desfiinţată parţial de ANAF - Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor, în sensul diminuării obligaţilor de plată de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 de lei la suma de 1.097.923 de lei.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere a lui Nicolae, din iunie 2015, acesta deţine în Ploieşti un apartament de 115,9 metri pătraţi, din anul 2004, împreună cu soţia, o casă de 142 metri pătraţi primită ca donaţie de la părinţi în 2012, iar pe numele soţiei mai figurează un apartament de 50,36 metri pătraţi, tot din 2012, dobândit în urma unei succesiuni.

Tot ca donaţie de la părinţi, Nicolae mai deţine în judeţul Prahova, din 2012, un teren intravilan de 899 de metri pătraţi şi jumătate din altul de 537 metri pătraţi. Soţia lui, Adriana Nicolae, are în urma unei succesiuni din 2012 un teren intravilan de 1.260 metri pătraţi şi un teren extravilan de 5.933 metri pătraţi, ambele în Prahova.

Fostul vicepreşedinte al ANAF are două autoturisme - un Peugeot cumpărat în 2007 şi un BMW achiziţionat în leasing în 2011. Totodată, are un contract de leasing de circa 20.500 euro la Porsche Leasing, pentru perioada 2013-2017.

Nicolae figurează cu depozite bancare de aproape 25.000 de euro şi aproximativ 29.500 de lei, în posesia cărora a intrat prin succesiune, dar şi cu un depozit bancar de 1.000 de lei, deschis în acest an.

La capitolul venituri, fostul şef al Direcţiei Antifraudă a declarat 47.580 de lei din salariul obţinut la ANAF sector 5 Bucureşti, iar soţia a încasat 76.612 lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova.

Totodată, Romeo Nicolae a obţinut 13.069 lei din indemnizaţia de membru al AGA la Compania Naţională "Loteria Română" şi 41.516 lei din indemnizaţia la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Fostul vicepreşedinte al ANAF Romeo-Florin Nicolae a coordonat Direcţia Generală Antifraudă şi Direcţia Generală Vamală. El a condus Autoritatea Naţională a Vămilor până la începutul lunii august 2013, când a fost numit de premierul Victor Ponta coordonator al Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, direcţie nou înfiinţată la acel moment, cu scopul de combatere a evaziunii fiscale.

La conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor a stat în perioada iunie-august 2013. Anterior, el a fost director general adjunct la Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF, iar înainte a fost consilier la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici