Vicepreşedintele SNMF: Actul adiţional semnat de medicii de familie cu CNAS este un document ilegal
Medicii de familie care au semnat actul adiţional cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au semnat un document ilegal, pentru că nu există un contract semnat la care acest act să fie anexat, susţine vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Simona Schnelbach.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Simona Schnelbach, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că cei aproximativ şase la sută dintre medicii de familie care au semnat actul adiţional cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au semnat "un document ilegal", întrucât acest act trebuie întocmit în baza unui contract, contract care nu a fost însă semnat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Actul adiţional trebuie făcut în baza unui contract. Pentru anul 2011 contractul nu a fost semnat, iar contractul din 2010 a fost abrogat", a spus Simona Schnelbach.
De asemenea, vicepreşedintele SNMF a afirmat că unele organizaţii profesionale ale medicilor doresc înfiinţarea mai multor case de asigurări de sănătate, după modelul Franţei şi al altor ţări europene, pentru că existenţa mai multor structuri de acest gen ar duce la creşterea calităţii serviciilor oferite pacienţilor.
În acest sens, s-a constituit un grup de lucru care va realiza un proiect de act normativ care va prevedea înfiinţarea mai multor case de asigurări de sănătate.
"Acest monopol al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este distructiv pentru pacienţi şi nu reuşeşte să le ofere acestora servicii de calitate, pe măsura cotizaţiilor lor la fondul de asigurări de sănătate", a spus Simona Schnelbach.
Ea a precizat că existenţa Caselor Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritaţii Judecătoreşti şi din domeniul transporturilor nu presupune concurenţă în acest domeniu.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat, joi, că medicii pot veni să semneze noile contracte de servicii şi le-a recomandat doctorilor de familie să-şi calculeze veniturile după noile norme pentru a vedea că mulţi au venituri mai mari.
În replică, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNMPF) au criticat afirmaţiile lui Lucian Duţă privind creşterea finanţării pentru medicii de familie.
De altfel, SNMF şi FNPMF au transmis că afirmaţiile preşedintelui CNAS cu privire la medicii de familie sunt răuvoitoare şi calomnioase.
Medicii din Bucureşti s-au reunit, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă, unde au decis în unanimitate să se alieze colegilor din ţară şi să nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Suceava, că MS a rezolvat solicitările medicilor de familie şi şi-a exprimat încrederea că aceştia vor semna contratele-cadru pentru anul 2011 astfel încât pacienţii să nu fie afectaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO