Victimele hărţuirii stradale şi abuzurilor sexuale sunt victime ale societăţii. Ce spun ultimele statistici

  • Peste 2.000 de sesizări de hărţuire sexuală au ajuns în 2019 la Poliţie
  • Zilele trecute, o tânără a fost agresată sexual când a ieşit la alergat într-un parc din Bucureşti
  • Mulţi dintre agresori recurg mai întâi la hărţuire stradală, ca strategie pentru a-şi aborda victimele
  • Mai bine de jumătate din români cred că violul este justificat.
  • Oana Bîzgan: „În multe cazuri victimele renunţă la a mai lua acţiune împotriva agresorilor deoarece se simt descurajate sau umilite.”
  • Camelia Proca, directoare A.L.E.G.: „Printre cei care găsesc scuze şi se lasă influenţaţi de prejudecăţi în munca lor se află şi oameni ai legii. O problemă generală e nivelul scăzut de educaţie pe această temă: cei mai mulţi oameni nici nu ar putea da o definiţie corectă a violului.”
Urmărește
1329 afișări
Imaginea articolului Victimele hărţuirii stradale şi abuzurilor sexuale sunt victime ale societăţii. Ce spun ultimele statistici

Victimele hărţuirii stradale şi abuzurilor sexuale sunt victime ale societăţii. Ce spun ultimele statistici

De cele mai multe ori, victima care depune plângere, este ameninţată sau intimidată de către agresor, astfel încât ajunge să îşi retragă plângerea penale şi invocă împăcarea, fapt ce atrage după sine înlaturarea răspunderii penale.

Ce ai simţit când ai aflat despre femeia agresată sexual în urmă cu câteva seri într-un parc din Sectorul 4 al Capitalei? Ai simţit furie?

Încă sunt români care spun că victimele agresiunilor sexuale sunt vinovate. Acest lucru demonstrează că încă suntem departe de a eradica atât această mentalitate, cât şi hărţuirea ca fenomen. Activiştii spun că şi noi ne facem vinovaţi de amploarea acestui fenomen. Important este ca, atunci când vezi o formă de agresiune, să anunţi poliţia. Gestul tău poate preveni un viol sau altă formă de violenţă.

946 infracţiuni de viol înregistate doar în primele 6 luni ale anului 2019 la nivel naţional

  •  „Intervenţia martorilor este esenţială.  Faptul că cineva înţelege ce se petrece, şi alege să fie aliat al victimei şi nu al agresorilor, înseamnă de multe ori o adevărată diferenţă între viaţă sau moarte pentru unele victime. Încă blamăm victima pentru agresiunile suferite, că avea fusta prea scurtă, că era îmbrăcată într-un fel sau altul, că a vorbit într-un anume fel , ca sigur a făcut ea ceva ca să provoace agresorul. Vreau să menţionez foarte clar, vinovatul pentru astfel de agresiuni este unul singur, iar acela este agresorul”, spune preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Oana Bîzgan.

 

  •  „Romania are probleme atât la nivelul percepţiei sociale, dar si la nivelul autorităţilor. Legislaţia în materie este deficitară, protecţia victimelor violului este la fel de deficitară în Romania, iar pregatirea magistraţilor din domeniu lasă foarte mult de dorit”, explică directoarea Centrului de Drepturile Omului şi Migraţie, Silvia Tăbuşcă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici