Victimele Holocaustului, comemorate în toată ţara

Miniştri, ambasadori şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti au participat, marţi, la slujba de comemorare a victimelor Holocaustului, organizată la Templul Coral din Capitală, de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România în colaborare cu Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Victimele Holocaustului, comemorate în toată ţara

Victimele Holocaustului, comemorate în toată ţara

Comemorarea victimelor Holocaustului a început cu o rugăciune in memoriam pentru odihnirea evreilor ucişi de fascişti.

"Azi ne bucurăm de drepturile de cetăţeni. Avem o legislaţie care nu dă dreptul manifestărilor retrogradate, xenofobe, rasiste", a spus Aurel Vainer, preşedintele FCER, care a precizat că în 2007 nu s-au mai confruntat cu nici un fel de manifestări de acest gen.

"O societate democrată îşi asumă şi greşelile din trecut. Iar România în ultimii ani a făcut paşi importanţi pentru scoaterea la lumină a istoriei Holocaustului şi pentru punerea în practică a recomandărilor făcute de Comisia Wiesel. Există şi un manual pentru studierea Holocaustului, iar în Bucureşti va fi construit un monument comemorativ în cinstea victimelor Holocaustului", a spus ministrul Adrian Iorgulescu, citind mesajul premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit directorului Memorialului Holocaustului de la Washington, Radu Ioanid, în urmă cu 66 de ani, peste 90 de mii de evrei din Bucovina şi peste 56 de mii de evrei din Basarabia erau aruncaţi peste Nistru. Tot atunci, 150 de mii de evrei români aveau aceeaşi soartă, iar după doi ani doar 50 de mii mai erau în viaţă. Aproape 280 de mii de evrei români şi ucrainieni au murit sub jurisdicţie română.

În încheiere, au fost depuse coroane de flori din partea preşedintelui Traian Băsescu, premierului Călin Popescu Tăriceanu, Ministerului de Afaceri Externe, de către ambasadorul american Nicholas Taubman.

Institutul "Eli Wiesel" va organiza, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, traininguri pentru profesorii de istorie pentru a preda despre Holocaust. Aceasta este una dintre măsurile recomandate de Comisia Wiesel printre care se numără şi înfiinţarea Institutului în 2005, editarea unui manual despre Holocaust şi ridicarea memorialului din Bucureşti.

Pe 9 octombrie se comemorează în România jertfa evreilor, cele şase milioane de evrei ucişi în toată lumea de fascişti şi de colaboratorii lor. Astfel, sunt organizate în toată ţara acţiuni de comemorarea a victimelor Holocaustului precum simpozioane, expoziţii de fotografie, proiecţii, comemorări în cimitirile evreieşti.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici