- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2017, 12:27)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victorie pentru Laura Florescu. Schimbări la legea pensiilor după ce bolnavei de scleroză multiplă i s-a retras pensia de invaliditate / Liviu Dragnea vrea ca un grup de aleşi să găsească "nedreptăţile din legi”
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o serie de modificări la Legea 263/2010, potrivit cărora pensia de invaliditate şi de urmaş pot fi cumulate cu venituri obţinute din activităţi independente, cumulul nefiind permis însă şi celor care s-au pensionat anticipat.
Urmărește
814 afișări
Cazul Laura Florescu. Parlamentul încearcă să repare situaţia după ce i s-a retras pensia de invaliditate bolnavei de scleroză multiplă
Totodată, Camera a adoptat o altă modificare a Legii 263/2010, în sensul includerii în categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate şi a persoanelor care desfăşoară activitatea de voluntariat în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Modificările au fost adoptate cu 267 de voturi „pentru” şi o abţinere.
În cadrul dezbaterilor generale, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a precizat că iniţiativa completează un vid legislativ.
„Avem servicii voluntare de urgenţă şi s-a pus de fiecare dată problema când se întâmplă un accident în timp ce îşi exercită această misiune ce se întâmplă? Accident de muncă e greu de încadrat şi nu intrau sub incidenţa altei legi. Soluţia legislativă era necesară, sper că cea găsită să fie favorabilă”, a spus Ciuhodaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Proiectul corectează, totodată, o hibă legislativă pentru persoanele care primesc pensii de invaliditate, dar acest drept li se suspenda dacă obţineau venituri din drepturi autor.
Comisia pentru Muncă din Camera Deputaţilor a decis aceste modificări în cursul şedinţei de luni, când a dezbătut şi adoptat amendamentele depuse.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că va discuta cu colegii săi parlamentari pentru ca un grup de lucru să identifice nedreptăţile din legi, după cazul tinerei bolnavă de scleroză multiplă, rămasă fără pensie de invaliditate, după ce a publicat un volum de poezii.
"S-au modificat nişte amendamente la legea pensiilor prin care persoanele cu invaliditate să nu piardă pensia dacă au venituri din activităţi independente. Aş vrea să vorbesc cu colegii ca un grup să înceapă să evalueze nedreptăţile care mai sunt în legi, pentru că nu le ştim pe toate", a declarat Liviu Dragnea.
Amendamentul potrivit căruia pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuală şi drepturile conexe, a fost depus de către preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de către toţi membrii comisiei, în condiţiile în care şi PNL a depus un proiect de lege care viza această modificare.
De această prevedere privind cumulul pot beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş, a stabilit comisia.
Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi şi nu vor putea cumula niciun fel de venit.
„Lucrurile au fost în dezbatere cu cei de la Casa de pensii şi au zis: «Dacă tot umblaţi, haideţi să rezolvăm şi problema pensiei de urmaş», care, la fel, nu putea fi cumulată cu niciun alt fel de venit de această natură, totodată specificând clar că pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru că ele fac parte nu dintr-o imposiblitate de a se desfăşura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite în urma decesului unui soţ sau părinte. Pensia anticipată ţine de voinţa fiecăruia şi, dacă ai capacitate de muncă, poţi să mai amâni puţin pensionarea, dacă ai şi o sursă de venit certă", a declarat la finalul şedinţei de luni preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.
El a precizat, astfel, că urmaşii pot beneficia de această modificare legislativă, chiar dacă au PFA sau alte câştiguri din activităţi independente.
Discuţiile despre modificarea legislaţiei au început după ce Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, a acuzat că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că a primit 230 de lei după ce a publicat un volum de poezii.
"În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică", a declarat Laura Florescu, pe 21 octombrie, pentru MEDIAFAX.
Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate. "Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap”, a mai spus tânăra.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe