Videanu: Cei peste 8.000 de angajaţi ai CNH nu vor fi disponibilizaţi fără soluţii alternative

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, susţine că cei peste opt mii de angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani nu vor fi "disponibilizaţi fără soluţii alternative", referindu-se la protestul de vineri al ortacilor de la mina Uricani, despre care se vehiculează că ar urma să se închidă.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Videanu: Cei peste 8.000 de angajaţi ai CNH nu vor fi disponibilizaţi fără soluţii alternative

Videanu: Cei peste 8.000 de angajaţi ai CNH nu vor fi disponibilizaţi fără soluţii alternative (Imagine: Andreea Blanatui/Mediafax Foto)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că producţia de huilă din Valea Jiului va fi dimensionată astfel încât aceasta să poată fi consumată în grupul de la Electrocentrale Paroşeni, iar Compania Naţională a Huilei (CNH) să aibă viitor în Hidroenergetica.

"Din punct de vedere economic, Compania Naţională a Huilei are viitor aşa cum am discutat. Sigur ea va trebui să fie dimensionată, din câte se fac evaluările în momentul de faţă, la o producţie de 1,7-1,8 milioane de tone pe an, care să asigure necesarul producţiei de energie în România. Intenţionăm, şi în momentul de faţă încercăm să urgentăm, un joint-venture la Paroşeni şi încercăm să dimensionăm cel de-al doilea grup astfel încât să consume această cantitate care ar putea să atingă acel break-even necesar în vederea funcţionării atât a CNH, cât şi a producătorului de energie, al Paroşeniului", a spus Videanu.

Potrivit sursei citate, în cazul unor alte disponibilizări la CNH, minerilor li se vor oferi soluţii alternative.

"Din punct de vedere social, aşa cum am spus, cei peste 8.000 de angajaţi ai CNH nu vor fi disponibilizaţi fără soluţii alternative. Am avertizat managementul Companiei, am avertizat managementul viitoarei Hidroenergetica în care se va integra Compania Naţională a Huilei, că nu voi accepta programe de disponibilizări fără soluţii alternative în Valea Jiului. Deci, încă o dată spun, nu vor exista disponibilizări colective la Compania Naţională a Huilei decât dacă vor cere oamenii acest lucru şi Compania va găsi resursele pentru plăţi compensatorii, dar obiectivul meu este acela ca, în timp, pe cale naturală, prin ieşire la pensie să se ajungă la acel optim al producţiei şi numărului de salariaţi încât în interiorul Hidroenergetica Compania să aibă viitor", a afirmat Videanu.

Adriean Videanu a mai spus, în legătură cu eventualitatea închiderii unor mine din Valea Jiului, că acest proces este unul de durată.

"Legat de închiderea unor mine care nu au nicio şansă că sunt două că sunt trei, că este una, acest lucru îl va stabili managementul, asta nu înseamnă că minele se vor închide mâine. Ele se vor închide aşa cum anticipează noul regulament care se aprobă în această perioadă la Bruxelles, înseamnă un program care va dura probabil până în anul 2014, până când pe cale naturală sau prin soluţii alternative se va reduce numărul oamenilor din CNH la acel minim. Categoric CNH va avea viitor. Aşa cum am afirmat vreau să reafirm, vor avea viitor în Valea Jiului. Valea Jiului va avea viitor din punct de vedere al producţiei de huilă. Noi o dimensionăm undeva la 1,7- 1,8 milioane de tone pe an", a conchis Videanu.

Sindicatul de la Exploatarea Minieră Uricani va organiza, vineri, un miting de protest în localitatea din Valea Jiului, ortacii fiind nemulţumiţi de o eventuală închidere a unităţii miniere, astfel că la protest sunt aşteptate peste o mie de persoane.

Sindicatul de la EM Uricani a obţinut acceptul administraţiei locale de a organiza, vineri, un miting de protest.

Acţiunea de protest este îndreptată împotriva închiderii Exploatării Miniere Uricani, singurul agent economic mare din localitate, deşi până acum nu există niciun act oficial care să ateste că EM Uricani va fi inclusă în programul de închidere.

Zvonurile despre închiderea EM Uricani au apărut după ce Ministerul Economiei şi conducerea CNH, împreună cu partenerii sociali, caută soluţiile pentru ca părţile viabile din CNH să fie incluse în Hidroenergetica, viitoarea companie energetică naţională. Întrucât din 2011 mineritul nu va mai fi subvenţionat, se fac scenarii pe baza unei propuneri a Comisiei Europene care prevede acordarea de subvenţie pentru minele neviabile, care vor intra într-un program de închidere, printre unităţile neviabile figurând EM Uricani şi EM Petrila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici