- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.09.2013, 18:41)
- Catalin Lupasteanu , Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Videanu şi Vosganian numeau la Romgaz marionete controlabile în interesul lui Niculae
Foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate pentru a-şi putea impune cu uşurinţă deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, arată procurorii DIICOT.
Urmărește
1038 afișări
Videanu şi Vosganian numeau la Romgaz marionete controlabile în interesul lui Niculae (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Faptul că gruparea infracţională iniţiată de învinuitul Ioan Niculae a continuat să fie sprijinită şi de ministrul Adriean Videanu rezultă şi din aceea că şi ministrul Adriean Videanu a numit în componenţa AGA/CA - SNGN Romgaz, ca şi ministrul Varujan Vosganian, persoane fără pregătire de specialitate, scopul fiind acelaşi, de a putea cu mai multă uţurinţă să-şi impună deciziile prin care să sprijine realizarea scopului asumat al grupului infracţional", notează procurorii DIICOT în referatul prin care cer avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministrru al Economiei Adriean Videanu (2008 - 2010) şi al lui Varujat Vosganian, ministru al Economiei în 2007 - 2008 şi în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
De pildă, arată anchetatorii, "învinuitul Marcel Adrian Piteiu, care, avea calitatea de director general al SNGN Romgaz SA şi făcea parte din CA al societăţii, întrebat fiind explicit cu privire la principiul nediscriminării pe linia livrării gazelor naturale, a declarat pur şi simplu că nu cunoaşte acest principiu".
Tot astfel, arată procurorii, şi învinuitele Monica Mitu şi Adriana Oros, membre în AGA-SNGN Romgaz, au declarat că nu cunosc noţiunile elementare în domeniu, de "furnizor", "consumator" sau "consumator întreruptibil", iar Monica Oros a recunoscut, de altfel, "că nu a citit niciodată legislaţia din domeniul gazelor".
"Relevantă pentru reţinerea sprijinirii de către ministrul Adriean Videanu a grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae prin folosirea SNGN Romgaz SA este şi declaraţia martorului Corneliu Condrea, preşedinte al CA-SNGN Romgaz, care a arătat că în mod asemănător modului în care a procedat cu ministrul Varujan Vosganian, i-a atras atenţia şi lui Adriean Videanu că discounturile la preţul gazelor livrate sunt în fapt ajutoare de stat, care au cu totul alt statut şi acordarea lor trebuie să urmeze o altă procedură, însă nici Adriean Videanu nu a ţinut cont de aceste atenţionări, dimpotrivă a continuat şi el să emită acte prin care aproba acordarea de discounturi cu dedicaţie către SC Interagro SA", se mai arată în documentul citat.
Procurorii arată că la notele pe care în calitate de specialişti le întocmeau în cadrul Direcţiei Ţiţei şi Gaze, al cărei director era, Corneliu Condrea, a menţionat că nici Adriean Videanu nu le emitea niciun răspuns.
"În ceea ce priveşte fundamentarea invocată de Adriean Videanu în Memorandumurile emise pentru acordarea de facilităţi grupării infracţionale iniţiată de Ioan Niculae cum ar fi aceea că SC Interagro SA ar fi abandonat achiziţionarea de gaze naturale de la SNGN Romgaz SA în condiţiile în care livrarea s-ar fi efectuat fără acordarea de facilităţi, martorul Corneliu Condrea a învederat că o asemenea situaţie este totalmente nereală, întrucât SC Interagro SA nu avea de unde să mai achiziţioneze gaze naturale, SC OMV Petrom SA, de la care achiziţionase uneori, nemailivrându-i, întrucât SC Interagro SA acumulase unele datorii şi la nivelul acestei societăţi, plus că SC OMV Petrom SA adoptase între timp politica de livrare a gazelor naturale doar cu plata în avans", arată anchetatorii.
Tot astfel, în vederea creării unei aparenţe de legalitate a Memorandumurilor prin care se susţinerea adoptării discounturilor, fostul ministru Videanu a încercat să introducă şi elemente relative la păstrarea locurilor de muncă, mai notează anchetatorii DIICOT. Potrivit acestora Varujan Vosganian, fost şi actual Ministru al Economiei, a emis ordine succesive cu privire la acordarea reducerilor de preţ la livrarea gazelor naturale vizând aceeaşi perioadă, începând cu data de 1 februarie 2008, în fiecare intervenind modificări care să satisfacă dorinţele "grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae ce a avut ca efect subminarea economiei naţionale prin folosirea SNGN Romgaz SA"
"Pentru urgentarea soluţionării cerinţelor lui Ioan Niculae, ministrul Varujan Vosganian, care iniţial mandata membrii din AGA-SNGN Romgaz «să analizeze şi să hotărască în condiţiile legii» cu privire la aspectele ce urmau să se concretizeze în Hotărâri ale AGA, ulterior a renunţat la o astfel de exprimare şi la o astfel de modalitate de lucru, înlocuind-o cu varianta imperativă «de a participa şi aproba», transformând astfel membrii AGA în simple marionete care se deplasau din Bucureşti până la Mediaş, unde are sediul SNGN Romgaz doar pentru a citi cele menţionate în Ordinele de mandat şi a le consemna ca atare în Hotărârile aferente şedinţelor AGA", se arată în referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian.
Procurorii arată că Eufemia Muşat, angajată în cadrul Ministerului Economiei şi membră în CA-SNGN Romgaz, le-a spus că ministrul Vosganian "a emis ordin peste ordin,în aşa fel încât ei, membrii CA-SNGN Romgaz nici nu apucau să le pună în aplicare, întrucât imediat era emis un alt Ordin".
"Martora Muşat Eufemia a mai subliniat că l-a auzit personal pe secretarul de stat al ministrului Varujan Vosganian, învinuitul Meşca Darius spunând că «în situaţia în care nu vor găsi soluţii pentru acordarea acestor discounturi către SC Interagro SA, va fi vai şi amar de ei», discuţia ascultând-o într-o şedinţă a CA, când martora Coroian-Stoicescu Cornelia-Maria a comutat telefonul din privat pe speaker în timpul discuţiei avute cu învinuitul Meşca Darius", se arată în referatul anchetatorilor.
Muşat le-a mai spus procurorilor că în perioada respectivă, Vosganian nu ar mai fi emis şi alte ordine care să susţină şi altă ramură a economiei.
"Din dezbaterile consemnate în procesele verbale de şedinţă ale AGA şi CA - SNGN Romgaz rezultă explicit faptul că, de fiecare dată când se dispunea sistarea livrării de gaze naturale către SC Interagro SA, membrii AGA şi CA ai SNGN Romgaz «trebuiau» să identifice soluţii pentru reluarea de urgenţă a livrării gazelor naturale, solicitările imperative venind de la nivelul decizional al Ministerului Economiei, unde era de notorietate că Ioan Niculae are influenţă", se arată în documentul citat.
Anchetatorii arată că, în procesul-verbal de şedinţă al CA din data de 19 septembrie 2008, s-au consemnat discuţiile dintre martora Cornelia-Maria Coroianu-Stoicescu şi învinuiţii Kramer Alpar, Francisc Toth şi Lucian Stancu, ultimii doi foşti directori generali, respectiv adjunct în cadrul Romgaz, cu privire la faptul că "nu s-a reuşit niciodată o sistare efectivă a livrării gazelor naturale către Interagro, întrucât în maximum o oră sau două de la sistarea livrării, după intervenţia lui Ion Niculae la nivelul Ministerului Economiei, se primea dispoziţie verbală de reluare a livrării".
Procurorii mai arată că Vosganian a numit în componenţa AGA şi CA a companiei Romgaz persoane fără nicio pregătire de specialitate, tocmai pentru a conlucra fără piedici, în realizarea scopului asumat de într-ajutorare exclusivă a societăţii lui Niculae, între aceste persoane fiind şi Constantin Cătălin Canangiu, consilier personal al acestuia.
Procurorii notează că, la audieri, Canangiu, fiind întrebat privind atribuţiile legale ale CA le-a spus procurorilor "că nu le cunoaşte".
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Citeşte şi:
PICCJ cere declanşarea procedurilor pentru avizarea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe