VIDEO Ce este Boboteaza, sărbătoarea de pe 6 ianuarie? Semnificaţia zilei şi obiceiurile. Curgerea inversă a râului Iordan

  • Sărbătoarea semnifică Botezul Domnului şi este sărbătorită pe 6 ianuarie
  • Această sărbătoare, Boboteaza, marchează un eveniment deosebit în Israel, când creştinii ortodocşi se duc la Iordan, iar cursul râului curge în sens invers doar în această zi, conform martorilor oculari.
Urmărește
1420 afișări
Imaginea articolului VIDEO Ce este Boboteaza, sărbătoarea de pe 6 ianuarie? Semnificaţia zilei şi obiceiurile. Curgerea inversă a râului Iordan
Ce este Boboteaza? Sărbătoarea semnifică Botezul Domnului şi este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă.
 
Acestea au început în Ajunul Crăciunului.
 
Dacă cei de rit catolic sărbătoresc la 6 ianuarie Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Boboteaza se mai numeşte de către teologi drept Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului.
 
Creştinii sărbătoresc momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Botezul Domnului este considerat deosebit de botezul copiilor la biserică, deoarece Sfântul Ioan Botezătorul a botezat ”cu apă” în timp ce botezul ulterior pentru toţi creştini este realizat cu ”ajutorul Duhului Sfânt”, amănunt menţionat în Evanghelie pe această deosebire întemeindu-se practica botezului creştinesc la vârsta copilăriei şi nu a maturităţii, la 30 de ani.
 
Această sărbătoare, Boboteaza, marchează un eveniment deosebit în Israel, când creştinii ortodocşi se duc la Iordan, iar cursul râului curge în sens invers doar în această zi, conform martorilor oculari.
 
Întrecerea bărbaţilor înot după crucea aruncată în apă este un alt obicei de Bobotează. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se aruncă pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului dar în trecut voievodul acorda daruri celui care reuşea.
Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.
 
Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici