VIDEO De ce să ţii vasul de toaletă acoperit când tragi apa. Ce au descoperit cercetătorii

În cadrul unui nou experiment care utilizează lasere de culoare verde strălucitoare şi echipamente de filmare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado Boulder au reuşit să vizualizeze particulele în suspensie, invizibile cu ochiul liber, care sunt proiectate în aer atunci când se trage apa cu capacul ridicat.

Urmărește
30892 afișări
Imaginea articolului VIDEO De ce să ţii vasul de toaletă acoperit când tragi apa. Ce au descoperit cercetătorii

FOTO Universitatea Boulder/Nature

Deşi cercetătorii ştiu de peste 60 de ani că aceste particule minuscule sunt eliberate în aer aunci când tragem apa, acest studiu, publicat acum câteva zile în Nature, Scientific Reports, este primul care urmăreşte direct acest lucru pentru a putea măsura cât de repede şi de departe se răspândesc particulele.

Aerosolii pot transmite boli infecţioase, inclusiv SARS-CoV-2, gripă şi norovirus, spun experţii.

„Folosind lumina laser pentru a ilumina aerosolii ejectaţi, observăm mişcarea particulelor de aerosoli pentru a calcula câmpurile de viteză ale fluxului asociat. Tragerea toaletei produce un jet haotic puternic cu viteze care depăşesc doi m/s; acest jet transportă aerosoli la înălţimi care ating 1,5 m în decurs de 8 secunde de la iniţierea tragerii apei”, explică autorii studiului.  Picăturile mai mari par să aterizeze pe suprafeţe în câteva secunde, în timp ce cele mai mici par să rămână în aer timp de câteva minute sau chiar mai mult, potrivit studiului.

Iată partea îngrijorătoare: aceste particule pot transporta agenţi patogeni, inclusiv bacterii, virusuri sau alte microorganisme, care pot provoca boli, ceea ce ar putea reprezenta un risc de expunere mai ales în băile publice. 

„Dacă nu poţi vedea ceva, este uşor să te prefaci că nu există. Dar, odată ce vedeţi aceste imagini, nu vă veţi mai gândi niciodată la toaletă în acelaşi mod”, a declarat John Crimaldi, autorul principal al studiului şi profesor de Inginerie civilă, de mediu şi arhitectură, în comunicatul de presă al studiului. "„Prin realizarea unor imagini vizuale ale acestui proces, studiul nostru poate juca un rol important în mesajele de sănătate publică”, mai spune cercetătorul.

Micile picături de apă pot transporta agenţi patogeni precum E. coli, C. difficile, norovirusuri şi adenovirusuri şi, deşi multe studii anterioare au arătat că aceşti agenţi patogeni pot trăi în vasul de toaletă mult timp, creşterea riscului potenţial de expunere poate fi un motiv de îngrijorare.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici