VIDEO Declaraţii susţinute de Klaus Iohannis, după recordul negativ de infectări în România: Sănătatea publică e ameninţată de Covid, iar politica românească de PSD

  • Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.
  • GCS a anunţat că în ultimele 24 de ore 2.958 de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19, iar 82 de oameni au murit.
Urmărește
8461 afișări
Imaginea articolului VIDEO Declaraţii susţinute de Klaus Iohannis, după recordul negativ de infectări în România: Sănătatea publică e ameninţată de Covid, iar politica românească de PSD

LIVE Declaraţii Klaus Iohannis, în contextul recordului negativ de Covid-19 în România. „Nu este nevoie să închidem toată ţara”

Declaraţii susţinute de Klaus Iohannis:

„România a cunoscut cea mai mare cifră de debut. Trei indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toţii responsabilitatea să ţinem cont.”

„Din păcate, este un număr mai mare al deceselor. Cu cât mai repede sunt introduse şi respectate aceste măsuri, cu atât mai repede îşi vor introduce efectele. Situaţia este complicată şi în statele europene.”

„Medicii au făcut eforturi uriaşe pentru a salva vieţile oamenilor.Transmit mulţumiri personalului medical din România pentru profesionalism. Aceşti oameni extraordinari care şi-au ales această meserie vocaţională merită respectul nostru. Avem încredere în medicii noştrii, fie că sunt infecţionişti sau medici de orice specialitate.”

Lunile care vor urma nu sunt deloc uşoare. Sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. Este o luptă nu numai a sistemului medical şi a tuturor în care avem o mare responsabilitate.”

„Situaţia epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitate. Cu cât creşte numărul de bolnavi şi de decese, cu atât ne îndepărtăm mai mult de normalitate.”

„Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? Este un drum la capătul căruia ne aşteaptă multă suferinţă sau alegem să avem o viaţă normală, o econoime bună. Putem să le avem, dar trebuie să respecatăm regulile cu stricteţe: purtatul măştilor, spălarea mâinilor, munca la domiciliu.”

„Oricât de multe restricţii impune statul, oamenii trebuie să respecte regulile.Depinde de noi dacă câştigăm această bătălie.”

  • De ce de aproape 3 luni numărul de teste este constant şi nu creştem acest număr în sistem public?

„Planul este să creştem numărul de testări, creşte de la o săptămână la alta. Am avut peste 27.0000. Nu doar aparatele cu care se testestează sunt poate insuficiente, personalul medical nu poate fi inventat peste noapte. Avem oameni care doresc să se specializeze. Nu trebuie să ne aşteptăm la minuni, lucrurile merg bine dar trebuie să avem grijă că altfel boala va fi mult mai rapidă ca noi.”

  • Au fost luate primele măsuri restrictive, dar şomajul este în creştrere. Ce se va întâmpla dacă în următoarele două săptămâni nu apar rezultatele de la specialişti?

„Vom reacţiona şi autorităţile vor reacţiona local. Nu este nevoie să închidem toată ţara. (...) Avem situaţii diferite în diferite localităţi. Sunt oraşe, comune în care numărul este foarte mare, dar sunt comune şi oraşe unde numărul nu este foarte mare, trebuie ţintit acolo unde se răspândeşte boala.” 

  • Despre Covid si pandemie aţi vorbit de 8 ori. Consideraţi că dumneavoastră şi Guvernul aţi făcut suficient?

„Avem situaţii diferite, sănătatea publică este ameninţată de Covid. După alegeri este evident că această creştere ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Lucrurile se vor complica odată cu venirea toamnei. Să nu facem o confuzie între abordarea politică, dar este clar că abordarea politică este una şi cea publica în pandemie trebuie sa fie aplicată pe măsurile spuse de experţi. Nu se poate aştepta nimeni ca Guvernul să ţină în frâu pandemia. Fiecare dintre noi, cetăţeanul are răspunderea mai mare. Boala nu se răspândeşte de la o unitate la alta, ci de la om la om. Nu este bine să amestecăm lucrurile, politicienii se bagă unde nu trebuie.”

  • Unul dintre domeniile pandemiei a fost cel cultural. Teatrele, cinematografele au fost închise. Ele au respectat măsurile, reclamă că nu a existat niciun argument. Ce mesaj le transmiteţi?

„Sunt mai multe domenii care au fost afectate, dar şi cultura este una din domeniile afectate. Există un comitet naţional, comitete judeţene de experţi care spun ce măsuri trebuie să ia pentru a îngrădi acest virus. La specatcole se întâlnesc oameni şi experţii consideră că riscul aici este mai mare. Este regretabil, dar sper ca cultura românească să treaca cu bine. Aştept ca după acestă pandemie cultura să îşi reaia locul de cinste.”

  • Astăzi avem raportate 3000 de cazuri de Covid, în alte părţi s-a decis închiderea localităţilor.

„O democraţie nu funcţionează fără alegeri, nu au fost incidente epidemiologice. Dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în alte condiţii, dar trebuie făcută.”

„Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituţia ne spune 3 luni. Ajungem la sfârşitul iernii. Nu cred că situaţia în iarnă va fi mai bună.Chiar dacă admitem, condiţiile sunt speciale în pandemie.Trebuie să găsim o formă să facem campanie mai mult online şi să mergem la vot. Actul de votare în sine nu este mai periculos decât dacă te duci după pâine. Lucrurile au fost bine controlate şi aşa va fi şi pe 6 decembrie.”

  • Sunt exprimate preocupări la CNA. Se impun schimbări?

„În CNA sunt persoane care îşi fac treaba bine. Pentru CNA trebuie găsită o altă formulă, să avem persoane competente care să ia măsuri cum se cuvine. Sunt persoane bine pregătite, dar CNA-ul putea să facă o treabă mai bună.”

  • Pe 15 mai România a intrat în stare de urgenţă. Aveam 160 de infectări . Dar uitându-ne la aceste cifre se poate vorbi despre starea de urgenţă.?

„S-au luat deciziile bune, o pandemie nu este o alegere politică. O pandemie este o catastrofă, nu un ghinion. O catastrofă cu care trebuie să trăim până o să avem un vaccin sau un tratament. Această pandemie a venit fără să ţină cont cine este la guvernare. Putem să avem o viaţă cât de cât apropiată de normalitate, o economie funcţională şi să avem multe persoane grav bolnave şi unele care au murit.”

„Să purtăm masca, să păstrăm distanţa, şi atunci putem să trecem mai departe. Va mai dura. Fac apel la toţi românii, doar împreună putem îngrădi această pandemie şi trebuie să le respectăm.”

  • Cum intentionati să le daţi acestor servicii secrete atribuţii?

Întrebat, miercuri, în conferinţă de presă, dacă intenţionează să solicite modificări legislative pentru a da din nou serviciilor secrete atribuţii în urmărirea penală, preşedintele Klaus Iohannis a spus că serviciile nu au ce căuta în aceste domenii.

„Nu intenţionez să am iniţiativă şi să dau serviciilor atribuţii în cadrul urmăririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea speţelor se face de către judecători. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că dacă serviciile, conform legii în vigoare, în cursul activităţii lor, sesizează posibile fapte penale, vor sesiza Parchetul competent, fără să participe la obţinerea de probe.

„Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a mai spus preşedintele.

  • Vorbeaţi despre amânarea alegerilor. Proiect pe care PSD îl va susţine. Dacă legea va ajunge la dumneavoastră?

„Alegerile vor fi pe 6 decembrie. Mandatul parlamentului este fix 4 ani. Data alegerilor trebuie să se stabilească când un mandat se termină şi începe altul.”

  • Iohannis, despre economia României: Îşi va reveni mai repede dacă vor exista mai multe stimulente

„Foarte multe măsuri au fost deja luate de Guvern, altele vor fi luate în continuare şi cu sprijinul fondurilor europene. Este foarte clar că economia îşi va reveni mai repede dacă vor exista din partea Guvernului mai multe stimulente şi mai multe programe de intervenţie, de sprijinire a economiei. Am discutat în multe rânduri aceste chestiuni cu premierul, cu ministrul de Finanţe, ministrul Economiei şi aşa mai departe. Cu toţii suntem de acord ca aceste măsuri trebuie puse în practică, altele trebuie pregătite, ca în cel mai scurt timp economia să revină pe creştere”, a spus Iohannis.

Cea mai recentă prognoză a Băncii Mondiale arată că economia României se va contracta cu 5,7% anul acesta, iar experţii BM au spus că depinde de autorităţile române revenirea la normal.

  • Iohannis a vorbit despre numărul locurilor din terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19 şi non Covid-19

„Locuri deocamdată sunt. Distribuţia nu este uniformă, pacienţii trebuie transferaţi, de asta se ocupă autorităţile. Nu trebuie să ne complacem în această situaţie. Am discutat chiar azi cu premierul şi am cerut măsuri pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Probabil în perioada imediat următoare vom vedea o mişcare în această zonă”, a declarat Iohannis.

La insistenţele jurnalistului, care a precizat că întrebarea s-a referit la numărul de medici din terapie intensivă, Iohannis a răspuns: „Medici avem atâţia câţi avem. Avem medici foarte buni. Ştiu că mulţi sunt în pragul epuizării, mulţi sunt supăraţi că nu sunt condiţii mai bune, noi toţi suntem supăraţi că suntem în pandemie. Medicii nu pot fi pregătiţi peste noapte. Cu siguranţă sunt medici tineri care vor să se specializeze”.

  • Iohannis: Sănătatea publică e ameninţată de Covid, iar politica românească de PSD

„Cu siguranţă avem situaţii diferite. Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19, iar politica românească e ameninţată de PSD. Sunt două pericole şi trebuie să ne adresăm şi într-o parte, şi în cealaltă parte. După alegeri, este evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni”, răspunde Klaus Iohannis, întrebat de ce la o conferinţă precednetă s-a concentrat mai mult în a ataca PSD, în defavoarea pandemiei..

El a spus că autorităţile trebuie să ia măsurile care se impun în prag de iarnă-toamnă, pentru că „lucrurile, probabil, se vor complica o dată cu venirea toamnei şi cu vremea mai rece”.

„Să nu facem o confuzie între abordarea policică, necesară, fiindcă societatea merge mai departe – noi nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii, dar e clar că abordarea politică e una, abordarea publică trebuie să fie una aplicată, care se bazează pe măsurile propuse de experţi. Autorităţile au reacţionat corect, însă revin – nu se poate aştepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească pandemia. E o răspundere partajată. Câteodată politicienii se bagă şi unde nu trebuie. PSD a ţinut în Parlament câteva săptămâni o lege care trebuia dată urgent exact pentru îngrădirea epidemiei”, conchide şeful statului

 

 

Este record absolut înregistrat în România în ceea ce priveşte epidemia de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 2.958 de cazuri, iar 82 de oameni au murit. Citeşte bilanţul complet...

În Bucureşti, unde s-au anunţat 514 de cazuri noi s-au introdus noi restricţii care le-au extins pe cele iniţiale. Prefectul Capitalei a anunţat că în Bucureşti se închid de miercuri şi barurile, cluburile şi discotecile, spaţii care nu erau incluse în decizia iniţială. „Dacă rata de infectare ajunge la 3 se vor lua măsuri extreme”, a spus prefectul Gheorghe Cojan. Citeşte mai departe....

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici