Eroii de la casele de marcat. Aşa sunt văzuţi casierii în perioada aceasta. În plină pandemie, aceşti oameni scanează kilometri de produse. Mai mult decât atât, ei interacţionează cu mii de clienţi zilnic. Asta în timp ce, majoritatea din piaţa muncii, lucrează din izolare, în confortul propriei locuinţe.
Simona lucrează în comerţ de peste 30 de ani. Acum este şefă de departament. Ea compară situaţia din prezent cu perioada Ceauşescu. „Toată lumea, şi atunci, şi acum, dă toţi banii pe mâncare.”
„La serviciu suntem în linia întâi. Avem contact cu sute, mii de clienţi.”
Angajaţii din magazine încearcă să se protejeze cum ştiu ei mai bine. „Ne protejăm cu mănuşi, chiar câte două perechi, cu mască. Curăţăm foarte des, aprope în fiecare oră, toate spaţiile comune din magazin cu dezinfectant.”
De la muncă, unde a interacţionat cu fel de fel de clienţi, Simona merge acasă, la familia ei. „Este un stres psihic perioada asta. Acasă mergem la copii. Să ne schimbăm toate hainele să le băgăm la spălat, la 90 de grade, dacă se poate şi să nu luăm contact direct cu copiii când ajungem acasă, dar…trăim în aceeasi casă şi..”
Nu toată lumea achită cu cardul, deşi se ştie că bancnotele sunt purtători de microbi. „Cu cardul plătesc mai mult tinerii, iar cash plătesc mai mult vârstnicii, din păcate.”
Cu toate că este una dintre cele mai solicitante meserii în perioada asta, casierii încearcă să rămână pozitivi. „Încercăm să menţinem o stare de spirit pozitivă, mai facem mici glumiţe pe tema virusului.”
Pentru a-şi proteja angajaţii şi clienţii, retailerii au montat paravane de plastic, recipiente cu dezinfectant, chiuvete improvizate la intrare şi indicatori de distanţă. De asemenea, există aplicaţii care permit clientului să îşi scaneze produsele direct la raft, fără a fi nevoie să interacţioneze cu casierul.