- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.03.2018, 20:14)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO | Florian Coldea, opt ore de audiere în care nu a spus nimic. Manda, despre răspunsurile din comisie ale fostului adjunct SRI: "Nu pot să confirm. Nu pot să infirm"
Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, a fost audiat, timp de opt ore, în Comisia de Control, la final spunând că toate măsurile luate de el au dus la un stat sigur şi un Serviciu modern. A refuzat însă să răspundă la vreo întrebare legată de controlul asupra Justiţiei şi implicarea în dosare.
Urmărește
4508 afișări
"Eu nu înţeleg această sintagmă (nr. Stat paralel), dar mă pot referi doar la statul vertical, puternic şi protectiv în slujba României şi în care s-au făcut eforturi deosebite pentru domnia legii. La acest efort au participat şi alte instituţii şi persoane, unele dintre ele, din varii motive, îl redefinesc acum. Atrag atenţia că deşi înţeleg atracţia pentru mister, poveşti cu spioni, precum şi frustrarea unora şi nevoia de a inventa vinovăţii, aceste demersuri riscuri să se transforme în vânătoare de vrăjitoare", a declarat Florian Coldea, după audierea din Comisia de Control SRI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Coldea a făcut referire şi la protocoalele SRI cu diferite instituţii.
"Folosind aceste protocoale am contracarat riscuri la adresa României, mai concret, ne-am realizat misiunile Serviciului, trecând neafectat de un fenomen terorist cu valenţe globale, să gestionăm fenomentele de contra-spionaj, în condiţiile în care alte ţări au fost serios afectate. S-a discutat despre ample transformări parcurse de instituţie în perioada mandatului meu, care într-o perioadă dificilă, împreună cu profesioniştii din instituţie a făcut o instituţie modernă, undamnetală a statului româ. Siguranţa României, aşa cum o resimt cetăţenii nu este un dat, e rezultatul unor sacrificii individuale şi personale", a mai spus Coldea.
Florian Coldea a refuzat însă să răspundă întrebărilor presei şi a anunţat doar că va reveni la comisie dacă este necesar, după ce vor mai avea loc audieri.
Florian Coldea nu a dat însă explicaţii despre acuzaţiile privind implicarea în dosarele penale, controlul asupra presei, acoperiţii din Justiţie şi media, relaţiile pe care le are sau le-a avut cu diferiţi politicieni sau acapararea unor instituţii.
Preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, despre răspunsurile lui Coldea la audiere: Nu confirm, nu infirm
Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost audiat, marţi, timp de circa opt ore, în Comisia de control SRI din Parlament, parte dintre răspunsurile acestuia fiind ”nu confirm, nu infirm”, el urmând să revină pentru alte audieri, a precizat preşedintele Comisiei, Claudiu Manda.
”Acest aspect a fost atins tangenţial în contextul în care nu mai ştiu de unde a derivat discuţia. Surprinzător, a spus că nu confirmă, nu infirmă dacă a fost la dl. Oprea acasă. (...) A fost un element pe care noi nu îl aveam în momentul respectiv în atenţia comisiei. A fost o abordare tangenţială asupra subiectului. A avut un astfel de răspuns şi nu am continuat discuţiile în acest sens foarte mult”, a spus Claudiu Manda, preşedintele Comisiei, întrebat dacă Florian Coldea a fost întrebat dacă a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.
El a mai spus că a mai fost o situaţie în care Florian Coldea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat.
”A fost o discuţie dacă există protocol între SRI şi ICCJ şi a spus: Nu confirm, nu infirm”, a punctat Manda.
Manda a precizat că în cele aproximativ opt ore de audieri au fost discutate, ”din păcate”, doar o parte din aspectele pe care avea să de lămurit în cadrul comisiei.
”Şi-a exprimat toată disponibiliatatea să vină la o întâlnire următoare fără niciun fel de rezervă şi urmează să stabilim în perioada următoare când va fi întâlnirea cu domnul Coldea. Am discutat despre cum funcţiona SRI, relaţia domniei sale cu domnul George Maior, relaţia cu structurile centrale şi structurile judeţene. Am discutat despre deciziile CSAT care vizau activitatea SRI. Am discutat despre protocoale cu referire la protocolul cu Parchetul de pe lângă ICCJ. Am discutat despre mandatele de securitate naţională, am discutat despre ce înseamnă judecători şi procurori anume desemnaţi pe mandatele de securitate naţională şi am mai discutat despre relaţia SRI şi a domniei sale cu partidele politice şi cu Guvernul şi am discuta şi relaţia domniei sale şi a serviciului cu DIICOT şi cu doamna Bica. Am atins şi subiectul legat de ANAF şi relaţia SRI-ANAF”, a precizat preşedintele Comisiei de control SRI.
Florian Coldea nu a fost întrebat dacă Liviu Dragnea participa la petrecerile din sediile SRI
Preşedintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat, marţi seara, după audierile lui Florian Coldea, care au durat circa opt ore, că acesta nu a fost întrebat dacă Liviu Dragnea a participat la evenimentele şi petrecerile organizate în sediile SRI.
“O să abordăm acest subiect”, a declarat Claudiu Manda, întrebat fiind dacă Liviu Dragnea a participat la evenimentele date de SRI.
El a mai spus că membrii comisiei au foarte multe lucruri de lămurit pe viitor.
”Subiectul legat de participarea la evenimente e un subiect pe care l-am discutat şi cu domnul Maior, şi cu domnul Horia Georgescu, probabil că o să îl discutăm şi cu domnul Coldea. „Domnul Maior a spus că a fost o masă de Crăciun, la care au participat nişte persoane. Am înţeles că au fost mai multe persoane. Sigur că, în momentul în care o să ştim exact care au fost persoanele toate, că nu au fost doar două sau trei, o să le prezentăm în spaţiul public”, a adăugat Manda.
Pe 27 februarie, fostul director SRI George Maior a declarat, tot în comisia de control SRI, că Liviu Dragnea, Codruţa Kovesi, Livia Stanciu şi Victor Ponta participau la petrecerile date în locaţiile serviciului de informaţii, el afirmând că erau nişte întâlniri informale ale unor oameni care au relaţii formale.
”A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat aceste evenimente. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu ocazia Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale domnului prim-adjunct. A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări. Toate unităţile de forţă, conducerea unităţilor de forţă din România, de la unităţi de parchet, unităţi de poliţie, unităţi de informaţii, de instanţă, conducerea din partidele politice, persoane din guvern. Unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public ca persoane. Am reluat discuţia cu dl. Maior dacă au fost. Le-a confirmat pe acestea, spunând că unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar că persoanele apărute în spaţiul public se confirmă că au participat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru - să existe şi o discuţie informală şi o întâlnire informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a declarat la sfrşitul lunii februarie preşedintele Comisiei de control SRI din Parlament, Claudiu Manda.
El a mai spus că, din declaraţiile lui George Maior a reieşit că , de regulă, veneau aceleaşi persoane la petrecerile respective.
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: "Minciuna" despre propria ţară, taxată cu retragerea cetăţeniei. Aleşii PSD propun pedepse după ce liderul lor a cerut o lege a defăimării. Ce spune Tăriceanu, cu vechimea sa de 10 ani în presă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale