- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (30.01.2017, 10:37)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO Florin Iordache, ministrul Justiţiei: Voi discuta cu premierul despre ordonanţe. Varianta iniţială a ordonanţelor va fi amendată/ Opinii pro şi contra la dezbatere
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni, la începutul dezbaterii pe ordonanţele din justiţie, că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidiviştii sau cei acuzaţi de fapte de corupţie. Acestuia i s-a cerut demisia de către reprezentanţi ai mai multor asociaţii neguvernamentale în timpul dezbaterii, alţi cetăţeni anunţând că susţin actele normative din cauza condiţiilor inumane din penitenciarele româneşti.
Urmărește
15174 afișări
Update 15:15 Ministrul Justiţiei: Varianta iniţială a ordonanţelor va fi amendată
Florin Iordache a declarat, luni, la finalul dezbaterii publice privind proiectele de ordonanţe de urgenţă privind justiţia, că varianta iniţială a actelor normative va fi modificată, urmând a se stabili dacă vor fi adoptate de Guvern sau dacă discuţiile se vor muta în Parlament.
"Am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru graţiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta, nu se adresează unor anumite persoane ci încercăm să redresăm anumite condiţii din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, fapte de corupţie, recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ţinut cont de recomandările CCR. (...) Ne dorim nişte legi clare, corente, pe care fiecare cetăţean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuţie cu premierul României, Sorin Grindeanu, şi vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am nişte obsevaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanţe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere, o serie de observaţii am primit de la societatea civilă şi de la cetăţeni şi le vom avea în vedere. Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei", a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Întrebat dacă înainte de a prelua portofoliul de la Justiţie i-a cerut Liviu Dragnea să reglementeze aceste aspecte privind sistemul judiciar, Florin Iordache a răspuns "Cu siguranţă, nu!".
Ştire 10.37 "Toţi cei care doresc să participe la această consultare vor participa. Vom discuta despre cele două proiecte de acte normative care se află acum în dezbatere publică. Discutăm despre un proiect al legii graţierii, acest proiect, vreau să fac precizarea pentru că a apărut în spaţiul public că vor beneficia în forma în care noi am iniţiat-o, şi vreau să vă spun că nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzaţi de fapte de courpţie, nici cei care sunt recidivişti şi condiţia principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului. Cel de-al doilea act normativ este cel care vine să pună în concordanţă deciziile Curţii asupra Codului Penal. Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a hotărât că încă 6 articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. În aceste condiţii se impune după ce vor apărea motivările pentru aceste articole, să venim din nou cu modificări", a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la începutul dezbaterii pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.
La ministerul Justiţiei a început dezbaterea publică pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, la care vor participa aproximativ 200 de persoane.
Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri cu majoritate de voturi.
Ministrului Justiţiei, Florin Iordache, i s-a cerut demisia de către reprezentanţi ai mai multor asociaţii neguvernamentale în timpul dezbaterii pe ordonanţele din justiţie, alţi cetăţeni anunţând că susţin actele normative din cauza condiţiilor inumane din penitenciarele româneşti.
Unii cetăţeni prezenţi la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei au anunţat că susţin o lege a graţierii, motivând solicitarea prin prisma condiţiilor inumane din penitenciarele din România.
"O lege trebuie dată. Chiar şi prin ordonanţă de urgenţă. De ce? Dacă sunt probleme după aceea, se pot modifica în timp. Se poate găsi o formă prin Parlament, să fie modificată. Domnule ministru, s-au tot perindat prin Parlament, să se dea o graţiere şi o amnistie. Nu s-a reuşit. Constituţia spune că dreptul la viaţă, la sănătate este garantat, dreptul la o viaţă normală. Cum le asigurăm în aceste puşcării? Cum asigurăm toţi oamenii care ies în societate şi dintr-o puşcărie şi pe care societatea îi consideră paria? Victime sunt şi oamenii sistemului, care au intrat în puşcărie pe nedrept.Victime sunt şi puşcăriaşii, nu toţi. Vorbim de cei care sunt nevinovaţi", a spus Adrian Macarie, un cetăţean, în timpul dezbaterii.
Totodată, mai multe asociaţii au cerut retragerea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.
"În niciun caz, nu s-a justificat în mod real necesitatea adoptării acestor acte normative. Procedura este că ele trebuie puse în transparenţă decizională pentru minim 30 de zile. Având în vedere că vorbim de o legislaţie care afectează sistemul penal, cele 30 de zile din punctul meu de vedere sunt un standard minimal. Ar fi necesare mai multe luni de zile, de abia apoi să fie adoptate respectivele acte normative în Guvern şi transmise Parlamentului, care este ales legitim, popular. Aceste proceduri de transparenţă decizională duc la nişte legi mai bune. De aceea suntem acum nevoiţi să tot modificăm Codurile Penale în urma deciziilor CCR pentru că în 2014 şi în perioada premergătoare nu s-au făcut nişte studii de impact rezonabile. La fel şi în ceea ce priveşte supraaglomerarea", a declarat,luni, în timpul dezbaterii de la Ministerul Justiţiei, Nicoleta Andreescu, de la APADOR-CH.
Unii reprezentanţi ai ONG-urilor au cerut demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache.
"Scopul acestor ordonanţe este să scăpaţi de atragerea de răspunderea penală şi executarea unor pedepse în cazul unor zeci sau sute de prieteni sau factori politici. Acesta este scopul. Este un fapt recunoscut de ambasadele principalelor state partenere, de ONG-uri şi de sistemul judiciar în integralitatea lui. (...) Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog, din punctul nostru de vedere sunteţi compromis ca ministru al Justiţiei. Textul notei de fundamentare privind graţierea este plin de falsuri. Există două soluţii pe care noi le recomandăm: să retrageţi aceste ordonanţe de urgenţă şi să vă daţi demisia", a declarat Mihai Poliţeanu, de la "Iniţiativa România".
"Începând de săptămâna viitoare no vom face proteste pentru demiterea domnului ministru al Justiţiei. Am cerut discutarea pe un proiect de lege în Parlament care să fie discuţii, să fie comisii, să se ia o decizie corectă. Era şi domnul Becali aici prezent. I-am spus «Domnule, vă tot văitaţi. Aveţi bani. Faceţi dumneavoastră puşcării şi puneţi-le la dispoziţia statului. Problema este dacă sunt sau nu locuri. Într-adevăr, nu sunt locuri, condiţiile sunt inumane, aceşti oameni care execută o pedeapsă trebuie să o execute în mod decent, dar soluţia nu este aceasta, să dai drumul la 3.000-5.000 de persoane care în 2-3 ani vor veni înapoi. Luaţi cazul Italiei şi vedeţi ce s-a întâmplat", a declarat, la ieşirea de la dezbatere, Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadei, precizând că noul buget nu prevede fonduri pentru penitenciare.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni, la începutul dezbaterii pe ordonanţele din justiţie, că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidiviştii sau cei acuzaţi de fapte de corupţie.
"Toţi cei care doresc să participe la această consultare vor participa. Vom discuta despre cele două proiecte de acte normative care se află acum în dezbatere publică. Discutăm despre un proiect al legii graţierii, acest proiect, vreau să fac precizarea pentru că a apărut în spaţiul public că vor beneficia în forma în care noi am iniţiat-o, şi vreau să vă spun că nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzaţi de fapte de courpţie, nici cei care sunt recidivişti şi condiţia principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului. Cel de-al doilea act normativ este cel care vine să pună în concordanţă deciziile Curţii asupra Codului Penal. Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a hotărât că încă 6 articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. În aceste condiţii se impune după ce vor apărea motivările pentru aceste articole, să venim din nou cu modificări", a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la începutul dezbaterii pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.
La ministerul Justiţiei este în desfăşurare, la momentul transmiterii ştirii, dezbaterea publică pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, la care participă peste 100 de persoane.
Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri cu majoritate de voturi.
Citeşte şi: George Becali: Graţierea să se dea pentru condamnările de 3-4 ani. Pentru că nu ştiu la puşcărie niciun politician care are între 3-4 ani puşcărie
Citeşte şi: Un deţinut din Arad în vârstă de 25 de ani, condamnat pentru tâlhărie, a murit în penitenciar
Citeşte şi: Florin Iordache, ministrul Justiţiei: Sunt 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţă
Citeşte şi: Cod galben de ceaţă în Capitală şi mai multe judeţe din ţară. Vizibilitate scăzută pe A1, A2 şi A3
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe