VIDEO GREVĂ japoneză, timp de trei zile, în majoritatea PRIMĂRIILOR din ţară: Angajaţii cu zeci de ani vechime se tem că vor ajunge la salariul minim pe economie

Angajaţii din administraţia locală din Constanţa şi Arad au declanşat, joi, greva japoneză, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării. Ei se tem de discrepanţele salariale care se vor crea între angajaţii care au aceleaşi funcţii şi aceeaşi vechime.

Urmărește
842 afișări
Imaginea articolului VIDEO GREVĂ japoneză, timp de trei zile, în majoritatea PRIMĂRIILOR din ţară: Angajaţii cu zeci de ani vechime se tem că vor ajunge la salariul minim pe economie

VIDEO GREVĂ japoneză, timp de trei zile, în majoritatea PRIMĂRIILOR din ţară: Angajaţii din administraţia locală din Constanţa protestează

Funcţionarii publici din opt primării ale judeţului Arad, în grevă japoneză

Funcţionarii publici din opt primării ale judeţului Arad au declanşat, joi, greva japoneză, nemulţumiţi de faptul că nu sunt cuprinşi în Legea salarizării. Protestatarii poartă banderole albe la braţe, dar îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale.

Pe durata intregii zile, salariaţii au purtat banderole albe, dar şi-au desfăşurat activitatea în condiţii normale.

"Nemulţumirea noastră este legată de faptul că nu avem o grilă de salarizare cuprinsă în Legea salarizării. Nu ne convine că noi suntem salarizaţi cu salariul stabilit de către consiliile locale. Consider că este încălcat şi statutul funcţionarului public care prevede ca salarizarea să fie stabilită printr-o lege, nu lăsată la dispoziţia consiliilor locale", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, funcţionarul public din cadrul Primăriei comunei Şiria, Maria Iakab.

Angajaţii cu zeci de ani vechime se tem că vor ajunge la salariul minim pe economie.

"De exemplu, să vă spun concret, eu am o anumită vechime în Primărie. Rămânând la latitudinea Consiliul Local stabilirea salariului, salariul meu poate să scadă, de exemplu, în orice moment. Salariul nostru va fi cuprins între salariul minim pe economie şi salariul viceprimarului, nu îmi garantează nimeni că rămân măcar cu salariul meu, deci în orice moment pot să trec la salariul minim pe economie", a adăugat Maria Iakab.

Oamenii se tem că unele departamete, cum ar fi controlul intern, riscă să fie desfiinţate, pentru că mereu funcţionarii de la control au fost priviţi cu suspiciune.

Un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Şiria, Viorica Truţ, a declarat că stabilirea salariilor va fi subiectivă, iar cei care au funcţii de control vor fi ”eliminaţi”.

Prin acest sistem de salarizare va dispare controlul intern din primării, pentru că un funcţionar cu o anumită experienţă, cu un anumit statut, nu va sta umilit cu un salariu minim pe economie”, a spus Viorica Truţ.

În opinia funcţionarilor, administraţia locală va deveni un ”SRL local” şi, în funcţie de cât de bine se vor înţelege angajaţii cu primarii, se vor stabili şi salariile.

La greva japoneză participă peste 115 angajaţi din cadrul primăriilor Craiva, Fântânele, Frumuşeni, Livada, Şeitin, Şepreuş, Şicula şi Şiria.

Sute de angajaţi ai Primăriei Constanţa, în grevă

Câteva sute de angajaţi ai Primăriei municipiului Constanţa au intrat, joi dimineaţă, în grevă japoneză, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării.

Greva japoneză este organizată pe durata întregului program de lucru, la aceasta participând membri ai Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică Constanţa, constituit în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa.

Potrivit sindicaliştilor, acţiunea de protest a fost generată de lipsa reglementării unei grile de salarizare exprese şi unitare, care să stabilească nivelul salarizării personalului din administraţia publică locală.

”Astfel, potrivit proiectului Legii salarizării, remunerarea angajaţilor din administraţia publică locală este lăsată la latitudinea aleşilor locali, fapt care va genera discrepanţe salariale între angajaţii care au aceleaşi funcţii, aceeaşi vechime, activitate similară şi lucrează în aceleaşi condiţii, lucru care contravine chiar principiilor reglementate de proiectul lege. După cum se cunoaşte, administraţia publică locală este singura familie ocupaţională care nu are grilă de salarizare în proiectul Legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competenţa consiliilor locale/judeţene”, se arată într-un comunicat al SLSAP - Constanţa.

Şi sindicaliştii de la Serviciul Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa organizează, joi, grevă japoneză, susţinând demersurile Federaţiei Sindicatelor din Administraţie.

Protestatarii spun că dezaprobă modul de desfăşurare a dezbaterilor publice pe seama proiectului legii privind salarizarea personalului din administraţia publică.

”Fără o remunerare a salariaţilor în instituţiile publice ale statului armonizată după calitatea muncii, realistă, corectă şi cu efecte în timp nu s-ar putea menţine personalul bine pregătit, capabil sa se adapteze la noile cerinţe economico-sociale şi să asigure menţinerea nivelului standardelor europene”, susţin ei.

Potrivit protestatarilor, greva are drept scop modificarea şi completarea proiectului Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv păstrarea salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii, constituirea unei noi familii ocupaţionale ale cărei atribuţii sunt specifice şi distincte privind colectarea şi constituirea veniturilor bugetare, “familia ocupaţională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare”, şi tratament nediscriminatoriu şi transparent pentru toţi bugetarii, fără excluderea salariaţilor din administraţia publică locală din grilele de salarizare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici