VIDEO | Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni | Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării/ Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi membrii Colegiului Comisarilor au avut, vineri, întâlniri cu şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Urmărește
2098 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni | Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării/ Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

VIDEO | Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni | Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării/ Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Klaus Iohannis despre preşedinţia României la Consiliul UE: Suntem bine pregătiţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la întâlnirea cu preşedintele CE, Jean Claude Juncker, că „suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă” de şaşe luni în care ţara noastră deţine conducerea Consiliului UE.

„Asistăm la debutul anul 2019 la un moment de o importanţă deosebită care va rămâne în istoria ţării noastre - lasarea primei preşedinţii a României la Consiliul UE. Multumesc dl preşedinte Junckeer pentru prezenţa voastră astăzi, aici, la Bucureşti, cu Colegiul Comisarilor, pentru marcarea acestui moment. Am avut până acum un dialog deschis, constructiv, intens, cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni. (...)Am discutat problemele europene de foarte multe ori şi cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesată, şi credem cu rezultate pe care o începem acum. Noi considerăm Comisia Europeană un partener vital, important, partener cu care avem un dialog foarte bun, un partener cu care împărăşim obiectivul unei Euope mai puternice, mai unite, mai eficiente. Şi aici vorbim atât în plan intern, în interiorul UE, cât şi în plan extern.”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Şeful statului a adăugat că, personal, este foarte angajat în finalizarea multor dosare pe care România le are în gestiune pe perioada preşedinţiei Consiliului UE.

„Personal, sunt foarte angajat în acest demers important pentru Romînia, dar ştiu că toată lumea de la noi este foarte angajată şi hotărâtă să ne prezentăm bine - foarte bine să obţinem ceea ce ne propunem - finalizarea multor dosare care sunt în lucru, elaborarea unei stategii vailibe, credibile, pentru viitoarul UE”, a adăugat Iohannis.

De atfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după discuţia cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că temele principale au fost legate de Brexit, bugetul multianual şi migraţie.

"Am discutat cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni, Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi despre cum vom face să construim o agendă strategică bună şi credibilă pentru următoarea perioadă. Dacă ne referim la Brexit, ne dorim o retragere ordonată a Marii Britanii, sperăm că aşa se va întâmpla. Ne vom concentra eforturile pe facilitatea măsurilor propuse, astfel încât UE e pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că summit-ul de la Sibiu va fi un punct de reper atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, având în vedere deciziile care trebuie luate.

Juncker, despre aderarea României la spaţiul Schengen: Nu văd de ce nu ar putea să devină membră

Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, au declarat, vineri, că integrarea României în spaţiul Schengen şi înlăturarea raportului MCV sunt două obiective care se vor finalizate până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene.

„Când m-am prezentat, timid şi modest, pe 14 iulie 2014, în faţa Parlamentului European pentru a solicita investirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spaţiului Schengen. Şi nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Ar trebui să mai studiem cu grijă observaţiile recent făcute de Comisie în ceeea ce priveşte România. Noi am discutat cu guvernul despre această chestiune” a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu va renunţa la a convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci ca partea a unei soluţii la nivel european.

„Să devenim parte din spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie. Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit. În 2011, le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi probleme şi de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Buglaria, la fel, nu au acceptate în spaţiul Schengen. de atunci încoace încervcăm să convingem prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Schengen şi care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puţin aşteptat. Dar personal nu am renunţat şi voi contibnua să discut cu toată lumea pentru a îi convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spaţiul Schengen ca parte a a unei soluţii, ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în spaţiul Schengen”, a spus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la ridicarea raportului MCV doar dacă Parlamentul şi Guvernul va găsi soluţiile cele mai potrivit pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV.

„În ceea ce priveşte MCV, am avut, îmi amintesc foarte bine, o primă discuţie cu preşedintele Juncker după ce a fost ales preşedinte, în ianuarie 2015, şi una dintre primel teme pe care le0-am discutat atunci a fost MCV. Am căzut amândoi de acord că varinta optimală este finalizarea MCV până la încheierea mandatului Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm şi noi rolul nostru, în special Guvernul şi Parlamentul trenuie să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV. Dacă aşa se va întâmpla, sunt optimist că vom avea şanse de finalizare a MCV”, a conchis Iohannis.

Jean-Claude Juncker: UE este pregătită să clarifice, nu să renegocieze Acordul pentru Brexit

Uniunea Europeană este pregătită să clarifice pentru oficialii britanici prevederile acordului negociat de prim-ministrul britanic Theresa May, dar nu îl va renegocia, a declarat vineri Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Declaraţiile lui Juncker au fost făcute în cadrul unei vizite la Bucureşti, cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Parlamentul britanic va vota acordul negociat de Theresa May în data de 15 noiembrie. Theresa May a amânat primul vot parlamentar pe tema Acordului Brexit, programat în luna decembrie, de teama unui eşec.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat vineri că Parlamentul britanic este decis să oprească un Brexit fără Acord.

Prim-ministrul britanic Theresa May lucrează pentru obţinerea mai multor garanţii de la Uniunea Europeană în ceea ce priveşte Acordul pentru Brexit înainte ca acesta să fie dezbătut şi votat în Parlamentul britanic.

Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că statul de drept nu este unul negociabil, dar că discuţiile pe această temă nu duc la o imagine bună în exterior şi problemele de politică internă nu trebuie să afecteze perioada de preşedinţie a Consiliului UE.

"Statul de drept din România nu e negociabil, am reiterat de multe ori (...) Discuţia pe legile justiţiei şi Coduri din România e o disucţie complicată, care se poartă de doi ani şi sper să existe la toţi cei implicaţi de a duce discuţia spre un final conform, nu numai cu aşteptările mele pe care le cunoaşteţi, ci cu ale românilor, aşteptărilor exprimate ale Comsiie de la Veneţia. Nu putem, în România, să construim un sistem de justiţie care nu e compatibil cu celelalte sisteme şi mai mult, prin aderarea la UE, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo. Acesta spaţiu cuprinde regulile de bază ale unui stat de drept", a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă susşinută împreună cu Jean Claude Juncker.

Şeful statului a mai spus că discuţiile nu aduc o imagine bună în exterior.

"Este o discuţie pe care o vom continua în România şi nu am de gând să fac rabat de la aceste principii. Pe de altă parte, această discuţie, după cum am observat, nu îmbunătăţeşte imaginea României şi e o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. În ceea ce priveşte afacerile europene vom găsi, împreună cu guvernul abordările potrivite pentru a atinge obiectivele propuse pentru preşedinţia Consiliului UE. Probemele de politică internă nu trebuie să afecteze. Şi cred că a fost înţeles de toate părţile", a mai spus preşedintele.

Jean Claude Juncker, despre OUG pe amnistie şi graţiere: Ar fi un pas înapoi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că o eventuală ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi ”un pas înapoi” şi că, chiar dacă ”Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale”.

”Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, aşa cum preconizează unii din ţara dvs, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi”, a declarat Jean Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este, pentru el, ”negociabil.

”Această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această poziţie. Discuţia pe legile justiţiei şi pe coduri din România este o discuţie complicată. Sper spă existe înţelepciune de a duce această discuţie spre un final cobnform nu numai cu aşteptările mele, ci cu aşteptările românilor, cu cele ale Comisiei de la Veneţia şi Greco. Noi nu putem să construim un sistem de justiţie care nu e compatibişl cu celelalte siteme din Europa”

Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Preşedintele CE Jean Claude Juncker a declara vineri, la Bucureşti, că este nevoie de consens în România, iar conflictele interne nu trebuie exportate în Europa, aceasta fiind a doua oară când vorbeşte despre necesitatea de consens.

"Cred că preşedinţia Română va avea o contribuţie semnificativă pentru a demonstra că cei care spun că în Europa sunt două blocuri, de est şi vest, că nu au dreptate, că Europa respiră cu aceşti doi plămâni. Că Europa poate să acţionee organizat. Ar fi bine ca în interiorul ţării (n.r.: România) să fie un spirit de consens care să permit tuturor ca Europa să avanseze. Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne şi să ne implicăm într-o polemică fără scop. România trebuie să fie de folos Europei", a declarat vineri Jean Claude Juncker, preşedintele CE.

De altfel, Jean Claude Juncker declarase şi înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România că ţara noastră nu ar fi pregătită pentru acest eveniment din cauza faptului că nu există un front unit.

Iohannis: UE trebuie pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după discuţia cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că temele principale au fost legate de Brexit, bugetul multianual şi migraţie.

"Am discutat cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni, Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi despre cum vom face să construim o agendă strategică bună şi credibilă pentru următoarea perioadă. Dacă ne referim la Brexit, ne dorim o retragere ordonată a Marii Britanii, sperăm că aşa se va întâmpla. Ne vom concentra eforturile pe facilitatea măsurilor propuse, astfel încât UE e pregătită pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că summit-ul de la Sibiu va fi un punct de reper atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, având în vedere deciziile care trebuie luate.

Iohannis: România împărtăşeşte în totalitate abordarea europeană/ Juncker: Brexit, un eveniment trist

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la întâlnirea cu membrii Colegiului Comisarilor, că România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-europeană. La rândul său,. şeful Comisiei Europene a spus că preşedinţia română a Consiliului UE are loc într-un ”un moment dificil”.

”România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-europeană. Poziţia României a fost întotdeauna şi va continua să fie într-o poziţie de susţinere a proiectului european. Eforturile comune la nivel european trebuie să se concentreze pe evitarea poricăror diviziuni şi discrepanţe între statele membre pebntru a consolida UE şi pentru a demonstra capacitatea UE de a avera un rol mai ferm pe arena globală. Vă asigur de dorinţa României de a contribui la progresul agendei europene într-un mod constructiv şi consensual”, a declarat Klaus Iohannis.

El a amintit şi provocările preşedinţiei române a Consiliului UE.

”Deţinem preşedinţia Consiliului UE în contextul unor evoluţii importante şi complexe -reflecţiile privind viitorul Europei, alegerile europene, Brexit, migraţia şi securitatera, negocierile privind viitorul cadru bugetar sau acţiunile externe într-un mediu imprevizibil”, a mai spus preşedintele Iohannis.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a afirmat că preşedinţia română a Consiliului UE are loc într-un ”un moment dificil”.

”Mă gândesc la acordul de principiu pe viitorul cadru financiar anual. Este un proiect dificil de care România va trebui să se ocupe, pentru că nu ne putem permite să întrerupem anumite programe. (..) (Brexit- n.r.) este un eveniment trist de care Europa nu avea nevoie, dar democraţia e ceea ce este - nu avem cum să-i împiedicăm pe cei care vor să ne părăseascăm, dar nici noi nu vom fi încântaţi în 30 martie, pentru că va fi o ruptură în Europa”, a spus şi preşedintele Comisiei Europene.

 

Conform agendei oficiale a lui Klaus Iohannis, şeful CE va fi primit de către şeful statului la 9.40, urmând ca de la ora 10.00 preşedintele României să aibă o întrevedere cu membrii Colegiului Comisarilor.

De la ora 10.30 Klaus Iohannis şi Jean-Claude Juncker vor susţine la Palatul Cotroceni o conferinţă de presă comună.

Potrivit agendei şefului Executivului, de la 10.45 membrii Colegiului Comisarilor Europeni vor sosi la Palatul Victoria. Aceştia vor fi întâmpinaţi de către vicepremierul şi ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, vicepremierul Viorel Ştefan, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice Ana Birchall şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale interimar Eugen Teodorovici.

Jean-Claude Juncker se va întâlni, tot vineri, la Parlament, de la ora 11.00, cu preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, căruia i-au fost delegate atribuţiile pentru luna ianuarie de către preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea care este plecat din ţară, în concediu.

De la ora 11.00, vor avea loc clustere tematice între membrii Executivului şi comisarilor europeni - Cluster 1: Piaţă internă – creştere, competitivitate, inovare şi digital; Cluster 2: Convergenţă economică şi socială, coeziune şi incluziune; Cluster 3: Europa - actor global, apărare, securitate UE, migraţie şi justiţie.

La ora 11.45, prim-ministrul Viorica Dăncilă îl va întâmpina la sediul Guvernului pe şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. De la 11.50, va avea loc întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

La ora 12.20 va fi făcut fotografia de familie, iar de la ora 12.30 cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună. Nu în ultimul rând, la ora 13.00 va avea loc reuniunea plenară a Guvernului României şi Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru, la Palatul Victoria.

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România la 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de şase luni, a avut loc joi seară la Ateneul Român. În cadrul evenimentului s-a desfăşurat un concert extraordinar susţinut de orchestra Uniunii Europene şi corul Filarmonicii George Enescu.

În cadrul ceremoniei de joi de la Ateneul Român au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele CE Jean-Claude Juncker a declarat din nou că este un susţinător al României ca membru al Spaţiului Schengen şi trebuie ca ţara să adere, Uniunea Europeană nefiind completă fără ţara noastră.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a făcut, joi, apel la unitate şi a spus, în faţa liderilor UE, că ţara noastră va demonstra că este „pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rândul tuturor celorlalte state membre”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici