VIDEO Toader îi răspunde lui Augustin Lazăr: E profundă sfidare la adresa statului de drept că în 2018 e desecretizat un protocol din 2009/ Ministrul cere lămuriri legate de cele 2 protocoale semnate în aceeaşi zi, dar diferite

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a declarat că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept faptul că în 2018 a fost desecretizat un protocol din 2009 şi că nu se face nicio referire la protocolul din 2016.

Urmărește
3397 afișări
Imaginea articolului VIDEO Toader îi răspunde lui Augustin Lazăr: E profundă sfidare la adresa statului de drept că în 2018 e desecretizat un protocol din 2009/ Ministrul cere lămuriri legate de cele 2 protocoale semnate în aceeaşi zi, dar diferite

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi dă răspuns lui Augustin Lazăr astăzi la ora 18:00

„Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept şi a cetăţenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum şi faptul de a nu se face nicio referire la existenţa acestui din urmă protocol din 2016. Reafirmă faptul că într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul a subliniat că nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea lui Augustin Lazăr reprezintă dovada unei presiuni.

„În mod rezonabil, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluţionarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august 2018, respectiv la dosarul Revoluţei în condiţiile în care acesta din urmă dosar trenează de foarte mult timp. Într-o astfel de logică, o atare evaluare devine imposibil de realizat deoarece în permanenţă se află şi se va afla spre soluţionare cu rezonanţă socială”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

„Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acetuia. Dovadă, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justiţiei. Faptul că protocolul datat cu doi ani în urmă ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el?”, se mai întreabă retoric Toader.

„La începutul lui 2017, procurorul general se arăta indignat, susţinând că nu mai există niciun protocol, arătând că a existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi Serviciu. (...) Dar în 2016 tocmai încheiase, semnase personal un nou protocol şi îl abrogase pe cel din 2009”, a mai spus Tudorel Toader.

Este vorba despre declaraţiile pe care procurorul general, Augustin Lazăr, le-a susţinut într-o şedinţă CSM din ianuarie 2017. El spunea că protocoalele sunt „inginerii” pe care nu şi le însuşeşte deoarce ele nu se regăsesc în Codul de Procedură Penală, vorbind despre cel din 2009, deja desecretizat, însă în acel moment era în vigoare cel secret din 2016.

„Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, pentru că nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: „Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce”. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule... Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, şedinţa CSM din ianuarie 2017.

Toader vrea lămuriri privind cele două protocoale din 2016: Am o nedumerire personală

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că doreşte ca procurorul general Augustin Lazăr să clarifice de ce există două protocoale semnate în aceeaşi zi a anului 2016, însă cu conţinut diferit, mai ales pentru că la Minister nu a ajuns această informaţie prin adresele oficiale.

„Am o nedumerire personală pe care mă voi strădui să o clarific, dacă nu o va clarifica procurorul general în funcţie. A vorbit şi dânsul în conferinţa de presă de ieri, am vorbit şi eu în această documentare, de protocolul din decembrie 2016. Numai că în aceeaşi dată, 8 decembrie 2016, la Ministerul Public, PÎCCJ, apar două protocoale în aceeaşi zi, sub numere diferite, având conţinuturi diferite, având şi număr de articole diferite. În corespondenţa oficială de la parchet, se face referire la protocolul din dată, dar fără menţiunea faptului că sunt două protocoale din aceeaşi dată, cu numere şi conţinuturi diferite. Evident, ne vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm toate aspectele puse în discuţie. Le vom clarifica”, a spus Tudorel Toader.


Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus luni, în contextul declaraţiilor procurorului general, Augustin Lazăr, că fiecare se exprimă după „limitele de înţelegere”, subliniind că el nu are nevoie să îşi pregătească documente pentru conferinţa de presă, deoarece ştie ce are de spus.

„Eu zic că nu am nevoie să mă pregătesc, ştiu ce am de spus. Teoretic, şi acum aş putea ţine conferinţa”, a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat cum vede declaraţiile lui Augustin Lazăr care lasă de înţeles că Toader a minţit, ministrul a spus: „Se numeşte libertate de exprimare, iar fiecare se exprimă după cum îi dictează limitele de înţelegere. Ca să nu vorbesc de altele”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, după declaraţiile procurorului general Augustin Lazăr privind informările pe protocoale, că îi va da un răspuns în cursul zilei de marţi.

„In cursul zilei de marti, 28 august 2018, voi sustine o conferinta de presa referitoare la recentele afirmatii ale procurorului general al PICCJ ! Voi anunta presa, in timp util!", a scris Tudorel Toader, pe Facebook. Ulterior a anunţat, marţi, că organizează conferinţa de presă la ora 18:00 la sediul Ministerului. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici