Viitorii părinţi ar putea apela la mame-surogat

Senatorii şi deputaţii din subcomisia care dezbate proiectul Codului civil au căzut de acord să se dea posibilitatea soţilor de a încheia convenţii prin care să apeleze la serviciile unei mame-surogat care să dea naştere unui copil.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Viitorii părinţi ar putea apela la mame-surogat

Viitorii părinţi ar putea apela la mame-surogat (Imagine: Mediafax Foto)

Membrii comisiei au căzut de acord asupra acestei posibilităţi în discuţiile la capitolul legat de raporturile de familie.

"În ipoteza în care unul dintre cei doi soţi nu poate să aibă copii, atunci, de comun acord cu celălat soţ, să aibă posibilitatea să folosească o a treia persoană pentru a da naştere unui copil. Este o situaţie pe care am căzut de comun acord cu membrii comisiei, urmează mai departe să obţinem un punct de vedere de la Colegiul Medicilor şi mă refer aici doar la aspectul medical", a spus preşedintele subcomisiei, Daniel Buda.

Întrebat dacă mama-surogat ar putea cere drepturi asupra acelui copil, Buda a spus că va trebui reglementată instituţia mamei-surogat - "mamei-purtătoare" şi să fie decis în sarcina cui revin drepturile şi obligaţiile de creştere şi educare a copilului. El a menţionat că aceste obligaţii de creştere şi educare a copilului ar urma "să revină părinţilor care au apelat la serviciile unei mame surogat".

În ceea ce priveşte avantajele unei astfel de mame-purtătoare şi posibilele cazuri în care soţii ar putea plăti o astfel de mamă pentru a le naşte copilul, Daniel Buda a menţionat că parlamentarii nu s-au aplecat asupra aspectelor materiale.

"Mama-purtătoare poate să fie o rudă sau să fie o persoană apropiată, nu trebuie întotdeauna să găseşti o explicaţie din punct de vedere material, poate să fie până la urmă o chestiune de ordin moral. Nu ne-am aplecat asupra acestei chestiuni din punct de vedere material. Dacă am institui tot timpul o prezumţie de rea-credinţă în sarcina tuturor membrilor societăţii, atunci nu am mai face legi, pentru că oricum ele ar fi încălcate. S-ar putea ca în practică să ai de-a face şi cu astfel de ipoteze", a spus Buda.

El a explicat însă măsura invocând faptul că România este o ţară care are probleme serioase cu natalitatea, iar instituţia mamei-surogat există în foarte multe ţări ale UE şi ale lumii.

"Nu văd de ce nu am lăsa şi noi această posibilitate soţilor de a avea copii apelând la o a treia persoană. Poate că această chestiune va fi criticată de Biserică, poate pare uşor imorală, dar cred că până la urmă societatea trebuie să ia nişte măsuri chiar dacă ele sunt discutabile în situaţia în care ne confruntăm cu o problemă legată de natalitate", a conchis Daniel Buda.

De asemenea, subcomisia de Cod civil a decis, în şedinţa de miercuri, că mama poate cere tatălui pretins, în cazul naşterii unui copil în afara căsătoriei, să suporte jumătate din cheltuielile naşterii, ale lehuziei şi cele făcute cu întreţinerea mamei pe toată perioada sarcinii şi o lună după naştere.

Parlamentarii au modificat astfel textul iniţial, care prevedea că tatăl pretins va suporta integral cheltuielile pentru naştere, lehuzie şi întreţinerea mamei pentru o lună înainte de naştere şi încă una după naştere, înlocuind şi sintagma "pentru patru săptămâni înainte de naştere" cu sintagma " pe întreaga durată a sarcinii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici