Vila RA-APPS a Mioarei Roman-trecută în proprietatea privată a statului, ceea ce permite vânzarea

Publicat: 25 02. 2011, 17:10
Actualizat: 06 11. 2012, 13:40

Actul normativ, aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, prevede schimbarea regimului juridic al imobilului cu terenul aferent situat pe strada Gogol nr. 2, sectorul 1 din Bucureşti, cartierul Primăverii, prin trecerea acestuia din domeniul public în domeniul privat al statului.

Trecerea în domeniul privat permite astfel Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să aplice reglementările legale privind restituirea proprietăţilor, să pună în executare eventuale titluri executorii sau chiar să înstrăineze vila din cartierul Primăverii.

Conform hotărârii Guvernului, o parte din terenul aferent construcţiei face obiectul unei decizii de restituire, din august 2010, în timp ce restul suprafeţei nu mai îndeplineşte criteriile pentru a se încadra în categoria imobilelor care sunt de uz public, care să permită folosinţa generală sau să deservească un serviciu public.

„Având în vedere faptul că, de la data preluării acestuia de către regie şi până în prezent, imobilul situat în strada Gogol nr. 2 nu a avut destinaţia de locuinţa de protocol, precum şi faptul că, în prezent, la limita imobilului a fost ridicată o nouă construcţie, iar din acest motiv imobilul în cauză nu mai îndeplineşte criteriile de siguranţă cerute de lege, propunem trecerea acestuia în domeniul privat al statului. Ulterior, imobilul va fi exploatat de către RA-APPS în condiţiile şi limitele prevăzute de lege”, se arată în document.

Petre Roman, în perioada în care a ocupat postul de prim-ministru, a primit o locuinţă de la ICRAL. Ulterior, locuinţa a fost trecută în administrarea RA-APPS, în casă rămânând soţia fostului premier, Mioara Roman. Cei doi au divorţat în urmă cu câţiva ani.

RA-APPS a notificat-o recent pe Mioara Roman cu privire la neplata chiriei care ar fi ajuns la suma de 183.001,40 de euro, plus penalităţile de 164.336,13 lei, ulterior conflictul ajungând în instanţă.

În luna ianuarie, Tribunalul Capitalei a decis că nu este competent a soluţiona acest litigiu, după ce o hotărâre similară fusese dată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti. Astfel, excepţia de conflict negativ de competenţă a revenit spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, care urmează să decidă competenţa instanţei care va judeca evacuarea Mioarei Roman.

Mioara Roman declara recent că litigiul privind locuinţa ar fi „o răzbunare politică veche, cu bătaie lungă, la adresa lui Petre Roman”, pentru că această casă a fost primită nu de la RAPPS, ci de la ICRAL, fiind apoi transferată la regie „doar pentru ca pedeseriştii să-l poată acuza pe Petre, în 1996, că ocupă ilegal o locuinţă de protocol”. „Nu e o casă naţionalizată, ci una construită de comunişti, în 1963”, mai spunea Mioara Roman.