Vinul roşu, un posibil elixir al tinereţii
Un compus natural din vin roşu, rezveratrolul, pare a avea, chiar şi în cantităţi mici, efecte benefice asupra inimii similare celor unui regim alimentar specific, potrivit unui studiu internaţional publicat în PLoS, cotidian specializat online.
Vinul roşu, un posibil elixir al tinereţii (Imagine: Mediafax/AFP)
Mai multe studii asupra cobailor au pus deja în evidenţă efectele pozitive asupra anumitor cancere (mai ales asupra celui la prostată) ale rezveratrolului, însă într-o cantitate echivalentă pentru om unei sticle de vin roşu.
Însă consumul de vin nu trebuie să depăşească o cantitate de trei pahare pe zi pentru bărbaţi şi de două pahare pentru femei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Un consum excesiv de vin poate, dimpotrivă, să crească riscul de apariţie a anumitor cancere.
Cercetătorii au introdus în hrana cobailor de vârstă medie mici cantităţi de rezveratrol, care se găseşte mai ales în struguri şi rodii. Specialiştii au constatat că acest agent, ale cărui efecte sunt comparabile cu cele ale unui regim hipocaloric (cu 20 - 30% mai puţine calorii decât un regim alimentar obişnuit), are influenţă asupra mecanismelor genetice ce provoacă îmbătrânirea şi poate oferi o protecţie specială inimii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Rezveratrolul este activ în dozele cele mai mici posibile, iar efectele lui la nivel genetic seamănă cu cele ale unui regim hipocaloric", a subliniat Tomas Prolla, profesor de genetică la Universitatea din Madison, Wisconsin, Statele Unite, unul dintre autorii studiului. Un alt autor, Jamie Barger, de la LifeGen Technologies, o companie specializată în genetica îmbătrânirii, a vorbit despre mai multe similarităţi remarcabile.
Autorii acestui studiu sunt de părere că un pahar de vin şi suplimentele alimentare care conţin un nivel mic de rezveratrol pot juca "un rol important în încetinirea îmbătrânirii cardiace".
Acest lucru ar putea explica rata mică de maladii cardiovasculare în rândul populaţiilor consumatoare de vin, precum francezii sau persoanele din ţările din sudul Europei.
Specialiştii spun, însă, că mai sunt necesare studii pentru a demonstra dacă rezveratrolul poate prelungi viaţa la fel ca regimurile alimentare hipocalorice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO