- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.11.2018, 19:42)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIOLENŢA DOMESTICĂ: Cum se poate obţine rapid ordinul de protecţie provizoriu. Ce trebuie să ştie victimele | DOCUMENT
Ministerul Afacerilor Interne a pus în debatere publică modelul formularului de ordin provizoriu şi instrucţiunile prin care acesta poate fi obţinut.
Urmărește
2010 afișări
VIOLENŢA DOMENSTICĂ: Cum se poate obţine rapid ordinul de protecţie provizoriu. Ce trebuie să ştie victimele | DOCUMENT
VEZI DOCUMENTUL DE MAI JOS
Proiectul formularului de ordin provizoriu cuprinde o serie de dispoziţii care stabilesc în mod concret structurile aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne care pot interveni în cazurile de violenţă domestică şi, în acelaşi timp, pune în sarcina poliţiştilor obligaţia de a efectua o evaluare a riscului generat de faptele cu pricina.
În situaţia unui caz de violenţă domestică, poliţistul va urma să folosească un formular tip de evaluare a riscului în baza unei metodologii de utilizare a acestuia astfel încât, se arată în raportul proiectului, să fie stabilite criterii cât mai obiective pentru aprecierea gradului de risc asupra vieţii, integrităţii fizice ori libertăţii unei persoane, victimă a violenţei domestice, astfel încât să fie eliminat pe cât posibil subiectivismul inerent unui astfel de demers.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
Formularul cuprinde mai multe întrebări printre care: "Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?; În urma acestui incident aţi suferit leziuni?; Agresorul/agresoarea are probleme cu consumul de alcool?;", iar clasificarea riscului asupra victimei are două variante, respectiv există risc iminent sau nu există risc iminent.
Pentru ca ordinul de protecţie să poată fi emis, va trebui ca întrebările din formular să conducă la concluzia că există un risc iminent, iar, pentru aceasta, persoana vătămată va trebui să răspundă cu DA la întrebările "Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?" şi " Vă este teamă de viitoare agresiuni sau violenţe asupra dumneavoastră sau a altor membrii de familie? " sau cu DA în şase rânduri la întrebările aflate între punctele 8 şi 21 din chestionarul care cuprinde un total de 21 de întrebări.
Poliţiştii pot interveni în cazurile de violenţă domestică în baza unor sesizări venite din partea unor persoane care au participat într-un fel sau altul într-un eveniment cu violenţă sau ca urmare a sesizărilor venite din partea unor martori neimplicaţi, dar care au asistat la un episod de violenţă domestică. Totodată poliţiştii pot fi sesizaţi prin 112, în scris dar pot interveni şi sesizându-se din oficiu.
În cazul unei intervenţii care vizează o situaţie de violenţă domestică, poliţistul ajuns la faţa locului are obligaţia de a separa în primul rând victima de agresor, cere sprijinul echipelor medicale dacă situaţia o impune urmând ca ulterior cele două părţi implicate în conflict să fie informate despre măsurile care se vor impune prin ordinul de protecţie. În cazul în care concluziile trase în urma aplicării formularului de evaluare a riscului scot în evidenţă un pericol pentru viaţa unei persoane atunci poliţistul poate lua măsura de a aplica un ordin provizoriu de protecţie, chiar şi în lipsa acordului persoanei vătămate.
De remarcat faptul că, în cazul în care agresorul reclamă faptul că nu are un alt loc în care poate locui decât cel comun cu persoana agresată, poliţistul îl poate îndruma către centrele de persoane fără adăpost acolo unde poate locui pe timpul în care ordinul se află în vigoare. În momentul în care agresorului i se aduce la cunoştinţă faptul că este obligat să părăsească incinta unde a avut loc agresiunea, totodată i se oferă timpul necesar pentru a-şi lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamente sau alte bunuri de care are nevoie.
Conform aceluiaşi proiect, prevederile ordinului se aplică şi de către poliţiştii ce au calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare sesizaţi cu privire la existenţa unui act de violenţă domestică.
Citeşte şi: Cazul de sclavie de la Berevoeşti: Şase dintre persoanele trimise în judecată, condamnate la ani grei de închisoare
Citeşte şi: FOCURI DE ARMĂ şi urmărire ca în filme în Dolj, pentru prinderea unor hoţi. Şoferul a abandonat maşina şi a fugit pe câmp
Citeşte şi: ULTRAJ la Caraş-Severin: Poliţist lovit cu toporul în cap după ce a fost solicitat să intervină pentru aplanarea unui conflict
Citeşte şi: Primăria Capitalei: Este nevoie de 12.000 de locuri de veci pentru o eventuală calamitate
Citeşte şi: Primăria Capitalei va DECONTA combustibilul pentru cei care folosesc în comun o singură maşină
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: FOCURI DE ARMĂ în Dolj, pentru prinderea unor hoţi. Şoferul a abandonat maşina şi a fugit pe câmp | FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe