Video Virgil Ardelean revine la şefia serviciului secret al MAI
Chestorul de poliţie Virgil Ardelean, poreclit "Vulpea", a revenit la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă (DGIPI) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), el înlocuindu-l pe fostul şef al instituţiei, Petru Albu.
Înlocuirea a fost anunţată vineri, la Guvern, de ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea.
"Petru Albu a fost eliberat din funcţia de director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă a MAI, în această funcţie fiind numit chestorul de poliţie Virgil Ardelean", a anunţat Oprea.
Potrivit acestuia, măsura a fost luată "pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor din MAI".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În mai 2007, ministrul Internelor din acea perioadă, Cristian David, a solicitat premierului revocarea chestorului general Virgil Ardelean de la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), propunându-l în acest post pe generalul de brigada (r) Petre Albu.
La o săptămână după revocarea din funcţia de şef al DGIPI, Virgil Ardelean a fost numit la conducerea Direcţiei Generale Management Operaţional din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Fosta UM 0215 (cunoscută şi ca "doi şi un sfert"), trasformată în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, a fost condusă de Virgil Ardelean din iulie 1998. Chestorul general Ardelean a deţinut până atunci funcţia de şef al Poliţiei Capitalei, iar anterior a fost adjunct al şefului Poliţiei Cluj-Napoca.
Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă pe 20 iulie 2006, împreună cu şefii SRI şi SIE, în urma scandalului fugii din ţară a lui Omar Hayssam, însă demisia sa nu a fost aprobată de preşedintele Traian Băsescu întrucât era de competenţa premierului Călin Popescu Tăriceanu.
De atunci, premierul nu l-a înlocuit pe Ardelean întrucât, iniţial, fostul ministru Vasile Blaga a amânat numirea unui nou şef al DGIPI, iar ulterior Călin Popescu Tăriceanu nu a fost de acord cu persoana propusă de fostul ministru de Interne. La sfârşitul lunii septembrie 2006, fostul ministru de Interne Vasile Blaga l-a propus în funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) pe liberalul Alexandru Boer, atunci director de cabinet al ministrului, dar propunerea sa a fost refuzată de premier.
Virgil Ardelean a fost cel care a "forţat nota" în cadrul şedinţei Comitetul Strategic al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), la mijlocul lunii martie 2007, pentru lămurirea situaţiei de criză înregistrată la această structură, cerându-i fostului şef al DGA procurorul Marian Sîntion să spună dacă asupra sa au fost făcute presiuni din partea fostului ministru Vasile Blaga.
Fostul şef al DGA a admis atunci că i s-a "spus la telefon pe cazul cu Jandarmeria" (generalul Costică Silion, şeful Jandarmeriei Române - n.r.), dar a fost contrazis de chestorul Virgil Ardelean, care i-a spus că a fost de faţă, lângă ministrul Vasile Blaga, la momentul la care acesta vorbea la telefon cu Sântion şi ar fi auzit cum ministrul i-a indicat să manifeste "etica necesară în anchetă".
Virgil Ardelean a susţinut, la sfârşitul lunii iulie 2007, după audierea sa de către Comisia senatorială de apărare, că el a cerut să fie eliberat din funcţie în data de 20 iulie 2006, după ce Omar Hayssam nu se prezentase în faţa instanţei şi nu fusese găsit nici la domiciliu.
El s-a arătat revoltat de problemele din sistem, atât în ceea ce priveşte "disfuncţiile legislative", cât şi "cele instituţionale" şi a spus că se retrage pentru că nu vrea ca unitatea pe care o conduce să devină "coşul în care îşi depun neputinţa profesională alte instituţii".
"Elementul sincer al solicitării mele de schimbare din funcţie este expresia revoltei mele împotriva disfuncţiilor legislaţiei, în special în domeniul siguranţei naţionale, şi a disfuncţiilor instituţionale", spunea atunci Ardelean.
Citeşte şi:
Petre Tobă, noul şef al Poliţiei Române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO