Declarațiile vin în contextul unei epidemii din Texas care continuă să se extindă, fiind confirmate 400 de cazuri acolo și peste 50 în New Mexico și Oklahoma.
„Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planetă. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere”, avertizează Peter Kasson, cercetător la Georgia Institute of Technology, citat de The Conversation.
Conform datelor prezentate de specialist, 14% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de rujeolă în 2025 au necesitat spitalizare, iar anul trecut acest procent a fost de 40%. Trei din 1.000 de persoane infectate mor.
Efectele rujeolei asupra sănătății sunt multiple și severe.
Virusul distruge celulele pulmonare, provocând pneumonie virală la aproximativ 1 din 20 de copii infectați – aceasta fiind cea mai frecventă cauză de deces la copiii mici.
De asemenea, rujeola poate afecta direct sistemul nervos central, provocând leziuni cerebrale acute prin două mecanisme diferite, fiecare apărând cu o frecvență de 1 la 1.000 de persoane infectate.
Un efect alarmant descoperit recent este că rujeola poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște agenți patogeni întâlniți anterior, un fenomen numit „amnezie imunitară”. Un studiu din 2019 a constatat că infecția cu rujeolă distruge între 11% și 75% din anticorpii unei persoane.
În cazuri rare, virusul poate rămâne nedetectat în creier și se poate reactiva după 7-10 ani, provocând panencefalită sclerozantă subacută, o formă de demență progresivă aproape întotdeauna fatală.
„Deși cercetătorii explorează terapii cu anticorpi pentru tratarea rujeolei severe, cea mai bună metodă de prevenire a efectelor grave rămâne vaccinarea”, subliniază virusologul.
Regimul cu două doze de vaccin este 97% eficient în prevenirea rujeolei.