Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o gospodărie din Giurgiu, al 12-lea judeţ afectat/ Un nou focar de pestă porcină, confirmat în judeţul Galaţi

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat într-o gospodărie, din judeţul Giurgiu, respectiv în localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, informează, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). A fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană în apropierea localităţii Tudor Vladimirescu, din Galaţi, la o anexă a unei gospodării. Cei 15 porci aflaţi într-un ţarc vor fi eutanasiaţi, duminică, iar zona va fi monitorizată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5064 afișări
Imaginea articolului Virusul pestei porcine africane a fost confirmat  într-o gospodărie din Giurgiu, al 12-lea judeţ afectat/ Un nou focar de pestă porcină, confirmat în judeţul Galaţi

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o gospodărie din Giurgiu, al 12-lea judeţ afectat

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate”, se scrie într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De asemenea, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit, duminică, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, mai subliniază instituţia.

Primul focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din comuna Micula (judeţul Satu-Mare), în ianuarie 2018, iar, până la 6 august, numărul porcilor sacrificaţi din cauza infestării cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete. Boala era atunci extinsă în 190 de localităţi din 11 judeţe, fiind înregistrate 826 de focare.


Un nou focar de pestă porcină, confirmat în judeţul Galaţi

Prezenţa virusului pestei porcine în localitatea Tudor Vladimirescu, din vestul judeţului Galaţi a fost confirmată de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. Până în prezent, în judeţul Galaţi au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană.

În ţarcul amenajat în extravilanul localităţii Tudor Vladimirescu se află 15 porci, care urmează să fie eutanasiaţi preventiv duminică, iar gospodăriile aflate în localitatea situată la câţiva kilometri distanţă sunt monitorizate cu atenţie de medicii veterinari.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi (duminică – n.r.) pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a apariţiei focarului la o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei Tudor Vladimirescu, conform buletinelor de analiză emise pe 8 septembrie 2018 de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. Potrivit prevederilor legale, se aplică măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 15 porci din exploataţie, fiind decisă totodată interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala, precum şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Tudor Vladimirescu”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de reprezentanţii Prefecturii Galaţi.

Focarul de la Tudor Vladimirescu este cel de al şaselea din judeţ, după cele cofirmate la Suceveni, Cavadineşti, Vameş şi în municipiul Galaţi.

În zone afectate, autorităţile au interzis deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. De asemenea, niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare, iar animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari. Nu în cele din urmă, autorităţile au decis să menţină filtrele de control şi de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci.

Un nou focar de pestă porcină, confirmat în judeţul Galaţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici