Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, care duminică, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea.
Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate
Tot în data de 19 ianuarie, a fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, plan care va fi completat în şedinţa CLCB convocată duminică 20 ianuarie.
Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.
Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.